Anmeldelse:

Med postkassen som udkigspost til forstads- og voksenlivet

Skøn skønlitterær debut, illustreret af en veteran, og med masser af poesi, som både de små og lidt større elever kan få glæde af. Og deres lærere også 

Publiceret Senest opdateret

Fakta:

Ude ved Postkassen

Forfatter: Lærke Helene Askholm

Illustrationer: Lilian Brøgger

380 kroner

84 sider

ABC Forlag

”Ude ved Postkassen”, der er skrevet af den skønlitterære debutant Lærke Helene Askholm og illustreret af Lilian Brøgger, er et helt enestående og unikt værk med 50 prosadigte om en lille piges opvækst i et forstadskvarter i Danmark omkring 1990. Synsvinkelbæreren er en pige omkring 8 år, der med sit falkeblik ser på verden med utilslørede øjne. Hun registrerer og indfanger det, der sker omkring hende, og der er både rids af barske skæbner og mere barnlige iagttagelser. Og det hele bliver rammet smukt ind af fantastiske illustrationer af Lilian Brøgger, der altid beriger enhver udgivelse.

 Pigen registrerer med yderst følsomme antenner, store ting og små ting, nogle sager forstår hun til fulde, andre er hun mere famlende overfor.

Sadisten Dennis lokker hende til at stå med tæerne ude over en cementkant og lader en jernrist falde ned over hendes tæer. Resultat: blå negle, der falder af! Hun bliver også uforvarende tilskuer til de voksnes ulykkelige kærlighedsliv, når man(d) smides ud om natten, eller hvis der grædes ude i haven, når der er fest, men hun nøjes med at se undrende til. Pigen bor sammen med sin mor, faderen dukker op med ujævne mellemrum og spiller fodbold med sin datter, der også lærer at køre på en ethjulet cykel.

Postkassen er så at sige udsigtspunktet til verden, og der sker ikke for lidt i pigen nære omgivelser. Postkassen er også et holdepunkt, når man triller på rulleskøjter og skal stoppe. Pigen og hendes kammerater laver også dørfis og overnatter i telt i haven med alt det gys, det medfører…

"Ude ved postkasserne skete der alt muligt

Både om natten og om dagen

Hele året rundt

Pludselig var der en lyd

Eller en duft

Eller også var der noget, som man ikke helt kunne høre

Lyde fra den anden side af postkasserne

Inde bag hoveddøren hos folk

 Tit kunne jeg mærke, at dét, der skete, som man ikke så, var værre

Det kendte jeg fra inde hos os selv" lyder bogens afslutningsstrofe.

”Ude ved Postkassen” vil være glimrende som oplæsning i de yngste klasser, men denne fine udgivelse vil også kunne bruges længere oppe i klasseforløbet med hovedvægten på at finde ud af, hvem pigen egentlig er. Dejlig bog!