Anmeldelse

Skolevejledning

Uddannelses- og jobvalget efter 9./10. klasse (Mappe 1) Kvalifikationsudvikling og kvalifikationer 7.-9./10. klasse (Mappe 2)

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Af skolevejleder Eigil Hansen

72 sider og 70 sider

500 kroner per mappe

Eget forlag, telefon 6610 9153, fax 6593 8981

De valg, en ung træffer i dag, vedrører fremtidens arbejdsmarked. I den forståelse har Eigil Hansen, der er skole- og ungdomsvejleder på Fyn, udviklet to ringbind sprængfyldt med arbejdsideer til den lærer, der vil arbejde med udviklingen af sine elevers forståelse for mennesker, valg og kvalifikationer - og selvfølgelig ikke mindst arbejdet med udviklingen af egne kvalifikationer. Materialet kan bestemt anbefales, og det bør være tilgængeligt på skolevejlederens kontor.

De to ringbind supplerer hinanden. De er sat sammen med henblik på at skabe et fleksibelt materiale, hvor man kan kombinere overvejelser over den personlige valgsituation med overvejelser over personlige kvalifikationer - og udviklingen af samme - til at blive en god ansøger på fremtidens arbejdsmarked med de kvalifikationskrav, erhvervslivet i dag melder ud vil blive fremtidens. Man kan altså gå ud og ind af mapperne og kombinere på kryds og tværs. Det stiller store krav til den enkelte lærer om at gøre sig grundige overvejelser over sine og klassens mål og ikke mindst over elevernes modenhed og parathed i forhold til dette område. Mange af ideerne og ikke mindst opgaverne kan med stort udbytte bruges på forældremøder til at få forældrene gjort til interesserede medspillere i udskolingsprocessen.

Arbejdssiderne er gennemgående meget kompakte, og man kan vælge at tage ideen og skrive sine egne sider derudfra, men så er der også meget stof at tage af.

Udskolingsforløbet kan anskues som et individuelt forløb, der foregår i plenum, idet den enkelte unge må træffe sine egne valg, men hele tiden kan bruge klassen som spejl (afprøvningsforum), derfor er det vigtigt at kunne stille individuelle og kollektive opgaver. Der er arbejdssider til arbejde med basiskvalifikationer og kvalifikationscirkler med jobindhold og personlige præferencer med uddannelsesplaner og handlingsplaner.

Keld Andersen