Skoler og elever er vilde med digitale programmer til hjemmebrug

Tre ud af fire skoler har tegnet en aftale, der giver elever og forældre adgang til læse- og skriveredskabet cd-ord og til digitale undervisningsprogrammer efter skoletid. Eleverne downloader i stor stil programmerne, og lærerne følger trop.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

På opfordring fra lærere og pædagogiske konsulenter introducerede Mikro Værkstedet i Odense elevportalen tjektasken.nu i december sidste år. Fra den virtuelle skoletaske kan elever og forældre blandt andet downloade skrive- og læseprogrammer, staveprogrammer og undervisningsprogrammer i forskellige fag og til alle folkeskolens klassetrin.

Elever og forældre kan få adgang til programmerne, hvis skolen supplerer deres skoleaftale med Mikro Værkstedet med en elevaftale. Og det gør skolerne i vidt omfang.

"Vi vidste ikke, om det ville være en god ide med en portal til elever og forældre, men næsten alle skoler har en skoleaftale, der giver adgang til vores programmer, og cirka tre ud af fire har suppleret med en elevaftale", fortæller salgs- og marketingschef Lars Bo Nielsen fra Mikro Værkstedet, der producerer og udgiver undervisningsprogrammer og lærerværktøjer til skoler og institutioner.

Eleverne bruger programmerne

En stor del af skolerne har delt foldere ud til forældrene med eksempler på, hvad man kan bruge portalen til.

"Det skal ikke være nogen hemmelighed, at vi fortsat gerne vil have skolerne til at bruge vores produkter. Derfor forsøger vi at skabe merværdi til dem, og vi kan se på vores statistik over downloads, at rigtig mange elever henter redskaberne ned på deres egne computere", fortæller Lars Bo Nielsen.

Eleverne bruger deres uni-login til at komme ind til programmerne. Derfor kan Lars Bo Nielsen også se, at lærerne følger trop.

"Når elever har downloadet programmer som Matematik i måneby og det virtuelle engelske lokalsamfund Little Bridge, så gør lærerne det også. Det tyder altså på, at eleverne ikke kun henter programmerne ned på deres computere derhjemme. De bruger dem også og fortæller deres lærere om det i skolen".

Helhedsaftale gør hjælpemidler til læringsværktøjer

Elevportalen er fortsat under udvikling. Mikro Værkstedet arbejder blandt andet på at lave videointroduktion til flere programmer end i dag.

"Det skal være let at sætte sig ind i et program, for ellers får vi ikke alle potentielle brugere med. Der er for eksempel ikke megen ide i at lave en tyk manual til et program som cd-ord, der henvender sig til læse- og skrivesvage", siger Lars Bo Nielsen.

Det koster ti kroner pr. elev at supplere skoleaftalen med adgang til programmerne på tjektasken.nu. Men Mikro Værkstedet planlægger at lade elevportalen være en fast del af skoleaftalen.

"Eleverne holder ikke op med at være ordblinde, når det ringer ud fra sidste time. Desuden er det bedre, at et værktøj som cd-ord er tilgængeligt for alle, for så bliver det normalt at bruge det som et læringsredskab og ikke kun som et støtteredskab. Vi fjerner tabuet ved hjælpemidler ved at gøre dem tilgængelige til alle. Derfor anbefaler vi skolerne at købe en helhedsdækkende aftale frem for individuelle licenser til et program som cd-ord. Hvis fem procent af eleverne er ordblinde, er det også billigere for skolen", siger Lars Bo Nielsen.

Læs mere