Unrvisningsminister Tina Nedergaard og statsminister Lars Løkke Rasmussen hilste på pressen efter mødet med skolens rejsehold og skolens parter. Om en uge skal de sammen i regeringens Vækstforum forholde sig til anbefalingerne
Klaus Holsting
Lars Løkke: Det er slut med topstyring af folkeskolen
Den enkelte skole skal have mere frihed, sagde statsministeren efter et møde på Marienborg i dag med blandt andre Rejseholdet og DLF. "Men det skal være frihed under ansvar; der skal være skarpe mål og ejerskab".
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Statsminister Lars Løkke Rasmussens idé er, at et partnerskab skal udstikke målene.
"Skolen kan ikke styres fra et skrivebord på Christiansborg. Skolen skal ikke topstyres. Der skal være færre regulativer og mindre detaljesyring og mere frihed til den enkelte skole", sagde statsministeren.
Partnerskabets kerne skal bestå af lærerne, skolelederne, kommunerne og staten. Dette partnerskab skal så udvikle en række mål og forslag til, hvordan målene kan nås på en systematisk måde.
Statsministeren nævnte en række eksempler på mål: Alle børn skal kunne læse, inden de går ud af 2. klasse. De 95 procent af en årgang, der begynder på en ungdomsuddannelse, skal også gennemføre den. Antallet af unge, der forlader folkeskolen som dårlige læsere, skal halveres. Bedre trivsel for lærerne.
"Friheden skal slippes løs, men det skal ikke være ansvarsløst. Derfor skal vi have et partnerskab, der løbende skal holde møder i en periode på fem år", sagde Lars Løkke Rasmussen.
DLF siger ja tak til partnerskab
Lærerforeningens formand Anders Bondo Christensen hilste det nye partnerskab velkommen. Han havde på mødet foreslået tre projekter, som partnerskabet kunne tage fat på: En halvering af antallet af elever, der forlader folkeskole med for ringe læsefærdigheder. En reducering af antallet af lærere, der går på førtidspension og invalidepension. En undersøgelse af, hvor eleverne er uddannelsesmæssigt et år efter, de forlod folkeskole.
Partnerskabet går i gang med sit arbejde i august.
Løkke: Skolerne skal ikke i en gabestok
Statsministeren ville ikke sige ja eller nej til, om de nationale test skal offentliggøres.
"Regeringen går ind for åbenhed og gennemsigtighed, men vi går ikke ind for, at skolerne skal i en gabestok. Skolens resultater skal synliggøres, men det skal være på en ærlig måde. Det leder vi efter, og vi venter spændt på Rejseholdets endelige rapport", sagde han.
Rejseholdet afleverer sin rapport med anbefalinger til regeringens rådgivende organ Vækstforum i slutningen af næste uge. Mødet på Marienborg i dag var en afklarende snak mellem rejseholdet, undervisnings- og statsministeren og parterne omkring skolen, inden statsministeren og rejseholdet skal mødes med Vækstforum.