Anmeldelse

Projektarbejde

Projektarbejdsformen

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

- en guide

Af Hans Jørgen Kristensen

54 sider, 40 kroner inklusive forsendelse

Danmarks Lærerforening

Der er kommet mange bøger om projektarbejdet de senere år, men det er længe siden, jeg er blevet så forpustet af at læse nogen af dem, som jeg blev denne gang.

Bogen arbejder med flotte armbevægelser i et letflydende sprog, som indeholder mange gode overvejelser om projektarbejdets særkende, problemer og fordele. Her er der stof til megen fornyelse og opgør med meget af fortidens vanetænkning.

Der lægges hårdt ud med otte deltagermål, otte elementer i et projektforløb, fem vigtige principper for arbejdet, og derefter beskrives fire eksemplariske projektarbejder, fordelt over skoleforløbet, før bogen slutter med 16 betingelser for, at arbejdet fungerer, og 15 krav til et godt projekt. Alt sammen meget flot og gennemtænkt, men båret af en tone, der nærmest angiver, at det bare er noget i den retning, man skal gøre - så kommer det hele til at glide som i sirup. Man må endda gerne tilpasse punkterne til eget temperament. Der er virkelig varmet op under læseren, som måske kan blive en kende forskræmt over alt det, han skal huske på. Og det var vel ikke planen?

Lidt over midten af bogen er der imidlertid et afsnit med en lang række 'vigtige lærerspørgsmål', som er meget flotte til at føre læreren ind i den nysgerrighedskultur, som bogen meget fint fremhæver som et bærende princip for megen læring i hele uddannelsessystemet fremover.

Jesper Haghfelt