Anmeldelse
Pædagogik
Værdier og værdiudvikling
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Af Ole Varming og Lilian Zøllner
184 sider (inklusive et optryk af Margrethe Vestagers papir, Værdier i virkeligheden)
198 kroner
Hans Reitzels Forlag
'Værdier kan således opfattes som valg af standarder, der styrer adfærd. Værdier omhandler personlig tro, idealer, livsstil og smag. Stabiliteten i værdier hænger sammen med det kulturelle grundlag. Under opvæksten bliver de internaliseret og dermed en del af personligheden i en sådan grad, at de ikke af den enkelte nødvendigvis behøver at begrundes rationelt' (side 16). Denne definition knytter især an til Milton Rokeach og hans begreber terminale og instrumentelle værdier. Den anden hovedteoretiker bag fremstillingen er K.E. Løgstrup, hvorfra forfatterne henter det, de kalder de universelle værdier, tillid, barmhjertighed, medlidenhed og talens åbenhed, som er der i forvejen, og som udgør grundlaget for vores tilværelse.
Vi kommer langt omkring i afsøgningen og diskussionen af værdier, som de kommer til udtryk i ord (en række værdiundersøgelser) og handling. Værdier i skole og samfund identificeres og diskuteres, samtalen undersøges i perspektivet værdiafklaring, og en række temaer sætter værdispørgsmål til debat - kan børn tåle at høre sandheden?, meningsløshed og livsmod som eksistentielle alternativer, værdier i kulturmødet, som diskuteres på grundlag af en undersøgelse af kulturmødet i de gymnasiale uddannelser. En diskussion af den negative sociale arv og af de sårbare unge får hver et kapitel.
Jeg læser bogen dels som en beskrivelse af 'værditilstande', dels som et bud på begrebsafklaring og som et normativt indlæg med opfordringer til opdragere og undervisere om at bidrage til en fælles værdiorientering. Det forekommer mig ikke altid helt klart, hvornår vi er hvor.
Kirsten Krogh-Jespersen