Anmeldelse
De mange intelligensers pædagogik
Klik for at skrive manchettekst.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Af Howard Gardner
Redigeret af Per Fibæk Laursen
Oversat af Kurt Strandberg
271 sider, 275 kroner
Gyldendal
Den amerikanske psykolog Howard Gardner er blevet kendt i Danmark for sin teori om de syv intelligenser, der er blevet til otte en halv af slagsen siden sidst i 1980'erne. Mindre kendt er han som pædagogisk tænker og fornyer. Det bliver der rådet bod på med denne bog.
Gardner har i det seneste tiår brugt meget af sin tid på at sætte undervisningsprojekter i gang. Det begyndte med en forsøgsskole ved Harvard University og har spredt sig til et stort antal skoler i hele USA.
Bogen er redigeret og komponeret, så man her har muligheden for at erfare, hvor konsekvent og idérig Gardner er. Samlingen begynder med en præsentation af de mange intelligenser. Derefter præsenterer han sit syn på skole og undervisning i en række centrale tekster. Sidst i bogen præsenteres afsnit om tekstning i skolen og om kreativitet. Det er en bog, hvor der lægges vægt på færdigheder og forståelse, på selvvirksomhed og lærere, der vil undervise, på læring både i og uden for klasselokaler, på undervisningsdifferentiering og udviklingsorientering i skolens måde at drive skole på.
Redaktør og oversætter giver på kompetent vis læseren mulighed for at inddrage Howard Gardners egen stemme og tonefald i den hjemlige skoledebat. Der er tale om en relevant komposition af tekster.
Mogens Hansen