Undervisningsministeriets ny vejledning til sprogscreening er skrevet af bl.a. Anne Holmen fra DPU
Ny vejledning til screening af tosprogede
Undervisningsministeriet har netop udsendt en vejledning til sprogscreening af tosprogede børn. Vejledningen 'Vis hvad du kan' kan bruges til at vurdere de tosprogede børns behov for sprogstimulering og -støtte i dansk som andetsprog.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
"Titlen 'Vis, hvad du kan' signalerer, at fokus i sprogscreeningsmaterialet ligger på de ressourcer barnet har. Med udgangspunkt heri afdækkes det enkelte barns eller den enkelte elevs behov. På baggrund af det peges på en række pædagogiske anbefalinger, hvor der tages udgangspunkt i den enkeltes forudsætninger, når en eventuel sprogstimulering eller støtte i dansk som andetsprog skal tilrettelægges", fortæller Beata Engels Andersson, pædagogisk konsulent i Undervisningsministeriet.
Vejledningen indeholder en række cases, som illustrerer, hvordan materialet kan bruges, og hvilke sprogpædagogiske anbefalinger, der virker i forhold til den enkelte elev.
Hjælp til kommunerne
I folkeskolens bekendtgørelse står der, at det skal vurderes, om tosprogede elever skal henvises til særlig undervisning i dansk som andetsprog, og om der skal indgå bestemte screeningsmaterialer eller test som grundlag for beslutningen.
Undervisningsminister Bertel Haarder håber, at kommunerne vil bruge det nye materiale i dette arbejde.
"En tidlig indsats er helt afgørende for at få forbedret tosprogede børns færdigheder. I dag er der desværre alt for mange, som ikke får nok ud af skolen. Med sprogscreeningsmaterialet kan kommunerne tidligt sætte ind med sprogstimulering og støtte i dansk. Dermed kan vi give børnene det størst mulige udbytte af undervisningen og skolegangen", siger han.
Den første del af materialet, som offentliggøres nu, handler om skolestartere. Resten af materialet, der handler om sprogscreening af tosprogede småbørn fra tre år og skoleskiftere, udkommer inden for den nærmeste fremtid.