Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
For folk, der ikke har prøvet det, kan det være svært at forstå, at angst og fobier kan være direkte invaliderende. Men det kan de. Svært angstramte kan have det så psykisk dårligt, at det er umuligt for dem at passe et job eller følge en uddannelse.
Tal fra Psykiatrifonden og Netpsykiater viser, at cirka 350.000 danskere lever med angst, ofte fremkaldt af stress eller depression. Center for Specialundervisning til Voksne, CSV, i Kolding og Fredericia har sat sig for at gøre noget ved problemet for nogle af de hårdest ramte, som vel at mærke ikke har andre personlighedsforstyrrelser.
CSV gennemførte det første kursus i første halvår af 2009 og går snart i gang med næste hold på seks kursister.
"Der er ingen tvivl om, at det, vi gør, det virker", siger Jette Vinther Sørensen, der er underviser på angstholdet.
34-årig kvinde har fået ro i kroppen
En af deltagerne på det første hold, en 34-årig kvinde, er enig:
"Jeg har fået et meget bedre liv. Jeg føler mine egne behov og tænker mere på, at jeg også skal være her. Tidligere tænkte jeg på mine børn, på arbejdet og min mand, før jeg tænkte på mig selv. Det betød, at jeg tit var vred og blev urolig over den mindste ting," fortæller hun i en pressemeddelelse fra CSV.
Nu har hun lært at læse sine tanker og mærke, om de er negative eller positive.
"Når noget negativt dukker op, kan jeg sige til mig selv: Hvorfor tænker jeg på det? Er det så vigtigt? Det har givet mig ro i kroppen, og min familie lægger mærke til, at jeg er meget mere rolig og ikke så vred, som jeg har været. Der er sket en ændring med mig i positiv retning".
Hun var før kurset ude af arbejdsmarkedet, men føler sig klar til at gå i gang med et liv som studerende på uddannelsen til pædagogisk assistent på social- og sundhedsskolen.
Livet leves i nuet
CSV underviser i forskellige metoder til at tackle angst. Der er ikke tale om terapi, men om hjælp til selvhjælp, forklarer konsulent Lena Fladeland.
"Så vidt vi ved, er vi de første i verden, der griber det an, som vi gør," fortæller Lena Fladeland og forsikrer, at der er psykologisk belæg for og forskning bag samtlige teknikker.
"Vi behandler ikke, men giver kursisterne nogle redskaber til selvhjælp, så de selv kan ændre deres tankeadfærd og handlemønstre og dermed få angsten under kontrol".
Lena Fladeland pointerer, at tanker, følelser, krop og handling hænger sammen. Kursisterne skal blandt andet lære vigtigheden af en positiv tankegang, sund kost, motion og søvn.
"Vi underviser blandt andet i, hvordan man kan ændre sin tænkning, så man er til stede i nuet. Stress handler jo om, hvad man ikke nåede, og hvad man skal nå. Altså fortid og fremtid. Men livet leves i nuet. Kun i nuet kan sjælen og kroppen slappe af. Hvis man er til stede dér, kan kroppen hele", forklarer Lena Fladeland.
Man tror, det er løgn
Metoderne er blandt andet mindfulness, yogaøvelser, kognitiv psykologi og et endnu ret ukendt begreb i Danmark, som lige nu tager til i USA, nemlig emotionel frihedsteknik kaldet EFT.
EFT baserer sig på kroppens meridianbaner, kendt fra akupunktur og zoneterapi. Med fingeren banker man på en række bestemte punkter på meridianbanen i samme øjeblik, man føler ubehag eller får et angstanfald.
"Man tror, det er løgn, men det virker altså. Det fjerner angsten", siger Lena Fladeland og understreger, at der hverken er tale om overtro, nyreligiøsitet eller hjernevask, men simpelthen ren teknik.
Den 34-årige deltager fra det første hold troede heller ikke på det, da hun blev præsenteret for teknikken:
"Man skal prøve det for at forstå det. Men det er rigtigt nok. Når jeg får et angstanfald, eller jeg får smerter eller bliver urolig, så banker jeg forskellige steder på kroppen, og så bliver jeg helt rolig".