Ny bekendtgørelse: Bliv lærer på to år

I en ny bekendtgørelse om meritlæreruddannelsen, som netop er sendt til høring, bliver det muligt for en 25-årig med en studenterhue og et par år som kassedame bag sig at tage en læreruddannelse på to år. Ikke det, skolen har brug for, mener DLF.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Bekendtgørelsen om uddannelsen til meritlærer skal ændres, fordi læreruddannelsen er blevet ændret. Det betyder blandt andet, at man skal have en karakter svarende til et syv-tal ved studentereksamen i det ene eller de to linjefag, man vil læse. Men samtidig har forligskredsen bag læreruddannelsen aftalt at ændre de øvrige krav til optagelse. Hidtil har uddannelsen været et tilbud om en kort læreruddannelse akademikere i folkeskolerelevante fag, pædagoger og ernærings- og husholdningsøkonomer. Derudover kane der gives dispensation til ansøgere over 30 år med erhvervsuddannelse, erhvervserfaring og dansk, matematik og fremmedsprog på HF-niveau.

Tømrer eller student på 25

Nu åbnes dørene til meritlæreruddannelsen på vid gab. Enten skal man have en universitets- eller professionsbacheloruddannelse bag sig (ikke nødvendigvis i et relevant fag), eller også skal man være 25 år og have enten en studentereksamen eller en erhvervsuddannelse og to års erhvervserfaring. Derudover gives der mulighed for dispensation på baggrund af en individuel vurdering.

"Det er ikke det, folkeskolen har brug for", mener formanden for Lærerforeningens skole- og uddannelsespolitiske udvalg, Dorte Lange. "Det går imod det behov, der er for at øge lærerfagets status. Vi har brug for dygtige lærere i den danske folkeskole. Og som 25-årig med en gymnasial uddannelse har man ikke ballast og erfaring nok bag sig til at tage en læreruddannelse på kortere tid. Man har simpelthen ikke noget at få merit for".

Dorte Lange frygter, at en vedtagelse af sænkede adgangskrav til meritlæreruddannelsen vil betyde, at unge vil vælge den korte i stedet for den fulde fireårige læreruddannelse.

Socialdemokraternes uddannelsesordfører Christine Antorini har ikke hørt kritikken af den sænkede alder, før forligspartierne godkendte udkastet til ny bekendtgørelse, men er åben over for at de kommentarer, der måtte komme i høringsfasen.

"Vi har en aldersgrænse mellem unge og voksne i uddannelsessystemet ved de fleste uddannelser på 25 år. Og for os er det vigtigt, at der er tilstrækkelig fleksibilitet i systemet for voksne, der gerne vil uddanne sig videre", forklarer hun og understreger, at det også har været et mål med den nye bekendtgørelse at få mere ensartede meritregler på landsplan. Ifølge bekendtgørelsesudkastet skal ministeriet efter drøftelse med uddannelsesstederne udarbejde en liste over kvalifikationer, der kan give merit for fag eller praktikforløb.