Nedergaard: Amerikansk film tegner skrækscenario
"De voksnes angst for at blive upopulære er en stærk faktor, der kan hindre en god udvikling for eleverne", var blandt undervisningsminister Tina Nedergaards kommentarer ved biografpremieren i aftes på en amerikansk debatfilm om skolen.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
"Vi har heldigvis meget kompetente organisationer omkring skolen. Men når man taler med dem, møder man mange tabuer", sagde undervisningsminister Tine Nedergaard i en paneldiskussion i forbindelse med danmarkspremieren for den amerikanske debatfilm "Waiting for Superman".
Filmen beskriver hvordan den offentlige skole i USA mange steder, og ikke mindst i fattigkvartererne, sender eleverne ud med så ringe færdigheder at flertallet af dem ikke er i stand til at tage en videre uddannelse. Som en af årsagerne til problemet peger filminstruktøren Davis Guggenheim på at lærernes kontrakter gør det umuligt at fyre uduelige lærere, og at et tungt bureaukrati og vogten på særinteresser vanskeliggør nytænkende lederes forsøg på at rette op på problemerne.
Skrækscenario
Tina Nedergaard understreger, at filmen tegner et skrækscenario, som ikke kan sammenlignes med danske forhold. Men når 20 procent af en ungdomsårgang i Danmark ikke får et udbytte af deres skolegang, der gør dem i stand til at fortsætte på en videre uddannelse, så skal vi ikke bare sætte os ned og vente på at den dårlige situation udvikler sig. Hun peger i stedet på, at vi skal udnytte de gode erfaringer man har fra for eksempel Strandgårdskolen i Ishøj.
Skolelederen herfra, Birgit Lise Andersen, deltog også i debatten. Hun ville ikke bruge filmens ord "fiaskofabrik" om den skole, hun overtog, men beskrev den fremherskende stemning blandt de daværende lærere som opgivende. "Mange talte om at vi på grund af forældrenes baggrund skulle nedjustere forventningerne til vores elever. Det mener jeg er et forkert udgangspunkt".
"Skræmmebilledet fra filmen er ikke langt væk fra noget af det, vi ser i vores samfund", var Birgit Lise Andersens vurdering. "Men ligesom de engagerede amerikanske lærere, vi så i filmen, ved vi også noget om, hvad der virker: ambitiøse forventninger til eleverne, dygtige lærere, der får støtte fra ledelsen, og flere timer til eleverne".
"Vi skal hæve bundlinjen, og det kræver en højere grad af frihed for skolerne. Hvordan gør vi det i et samfund, hvor vi ikke kan lide at tale om problemerne?" var ministerens retoriske spørgsmål til de organisationer, der beskæftiger sig med skolen.
Se Folkeskolens anmeldelse af 'Waiting for Superman' til højre.