Anmeldelse

Natur/teknik, Biologi

Sim Park

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Skab din egen nationalpark

Cd-rom, 373,75 kroner

Levende Bøger, telefon 3525 0635

De populære spil 'Sim City' og 'Sim Farm' har nu fået følgeskab af dette, hvor man kan opbygge sin egen virtuelle nationalpark. Det virker efter de samme principper med flot, farverig og naturalistisk grafik (256 farver), relativt enkel opbygning og mange spændende faciliteter. Men mens byer og til dels landbrug er nogenlunde ensartede i Europa og Nordamerika, adskiller geografi, klima, flora og fauna sig noget. Men det kan man vælge at se positivt på og trøste sig med, at eleverne så kan lære om Nordamerika - og de økologiske principper og forholdet menneske/natur er de samme.

I spillet startes på bar bund, men der kan vælges en lille lektion, hvor en glad tegneseriefrø instruerer i principper, faciliteter og muligheder. Når spillet er i gang, vælges en klimazone, ikke M. Vahls, som vi er så glade for her i landet, men det problem kendes også fra oversatte bøger og atlas. Herefter kan man vælge et område på et kort, hvor der vises fordelingen mellem land og ferskvand. I området sår, planter og udsætter man selv planter og dyr efter arter og antal.

Organismerne tages fra små billedkort i skærmens underkant. Parken kan udvikles som en øde vildmark eller som et stærkt besøgt udflugtsmål, alt efter hvor mange menneskeskabte objekter som telte, bænke, boder og legeredskaber det forsynes med.

Mens alt dette står på, går tiden og året. Det kan følges i et lille vindue i skærmens øverste venstre hjørne. Frøen kommer atter ind i billedet, idet den er i stand til at 'interviewe' parkens organismer om, hvordan de trives. Det kan være ret spøjst: 'Dette er et aspetræ. Han er død. Han er meget tørstig'. Andre planter kan være hunkøn, på samme vis med dyrene. Da vi er i USA, spiller penge naturligvis en vigtig rolle (akkurat som her, men vi vil ikke gerne være ved det). Derfor kan man også følge, hvordan budgettet har det - i US-dollars. Og er man ikke kvik, vågen og i stand til at reagere hensigtsmæssigt, går hele molevitten ned. Det gælder naturligvis om at holde parken kørende - varer det for længe, kan man 'gemme' sin park og dens status, til der atter er tid.

Blandt faciliteterne kan nævnes en såkaldt artsbestemmelsesliste, som hjælper spilleren på vej efter udelukkelsesmetoden, en felthåndbog med oplysninger om de enkelte arter samt dyrelyde og fuglesang.

Alt i alt et flot og spændende, ganske lærerigt spil, men ofte for svært for de mest begejstrede, målgruppens yngste (fra otte år), mens de ældre synes, det rummer for lidt elementær spænding, hvis de ikke er specielt naturinteresserede i forvejen. Og som om forlaget vil søge at imødegå den helt iøjnefaldende modsætning, der er indbygget i denne form for information om naturen, medfølger også et lille hæfte med titlen 'Opdag naturen'. Heri er forslag til udendørs aktiviteter, og det indledes med den manende overskrift: 'Gå ud og leg!'

Hans Erik Berthelsen