Anmeldelse

Matematik

Geometri som tegning

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Sigma 8-10

Af Henry Schultz, Ivan Christiansen, Jesper Larsen

60 sider, kopimappe

387,50 kroner

Malling Beck

Denne kopimappe er tænkt at skulle udfylde det store hul, der er i de nye udgaver af 'Sigma'-bøgerne til 8. og 9. klasse på en del geometriske områder. Det område, der oftest kort beskrives som geometrisk tegning. Deraf titlen.

Mappen indeholder lærervejledning og i alt 48 kopisider med arbejdsopgaver om mønstre, arbejdstegning, isometrisk tegning og perspektivtegning.

Lærervejledningen indeholder meget korte faglige kommentarer og kommentarer til ganske enkelte kopisider. Ellers står kommentarer på selve kopisiden, der dækker de ovenfor omtalte områder med mange forskellige indgangsvinkler. Desuden er der nogle sider om retvinklet projektion. Hvor svært det er at lave ordentlig perspektivtegning, ses på kopiside 23, hvor tegneren har forsøgt at tegne begyndelsen til et rektangulært gulv i perspektiv.

Siderne i mappen kan udmærket bruges, men man må ikke forvente, at de kan dække emnet. Der er ikke nær de aktivitetsforslag, der skal til for at gøre elever fortrolige med emnerne, hvis de ikke har beskæftiget sig med geometrisk tegning før. Og det er måske ikke så tosset. Så har man mulighed for selv at lave et emneforløb, hvor man bruger sider fra hæftet sammen med andet materiale. Det kendetegner ellers 'Sigma'-systemet, at der er mange opgaver, men her må man selv finde flere. Nogle af de viste er nok svære, hvis det er første gang, man beskæftiger sig med omtalte emner.

Forfatterne argumenterer selv for, at det er bedst at have emnet som en selvstændig mappe, men mon ikke det havde været bedst for eleven, hvis basisstof om geometrisk tegning havde været mere integreret i 'Sigma'-bøgerne. Så havde der også været nogle bemærkninger i de glimrende opslagssider, der afslutter 'Sigma'-grundbøgerne. Der finder man kun opslag af mere traditionel geometrisk karakter.

Forlagets medfølgende skrivelse fortjener også et par ord med på vejen. Der nævnes, hvilke områder der er kopisider om. Isometrisk papir omtales som et emne, eleverne kan arbejde med. Det er da vist misforståelse af ordet emne og bør give anledning til ransagelse hos forlaget, når man beskriver, hvad en matematikbog indeholder, med sådan nogle misforståelser. Er kvadratisk papir da også et emne, eller hvad med linieret? Forsiden er fire tegninger af såkaldte umulige figurer. Men det illustrerer ikke indholdet, så mange kopisider bruges der heller ikke på umulige figurer.

De sidste forhold kan ikke lastes forfatterne. Der er mange gode opgaver i bogen, men man bør bruge dem sammen med andet materiale.

Lars Engraf