Lokalpolitik tvang skoleleder til at gå
Det er ikke et særsyn, at skoleledere og lærere er involveret i lokalpolitik, men for skoleleder Hans Jørgen Nørgaard betød det, at han måtte forlade sit job, da politisk bestemte ændringer på skolen mødte stærk modstand blandt lærere og forældre.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
"Der var ingen, der råbte efter mig på gaden, men der var en stigende følelse både i skolen og lokalområdet af, at jeg var modstanderen. Der var følelser grænsende til vrede, men ikke fjendskab. Selvfølgelig var der nogle personlige sympatier, som er bygget op over en årrække og jo ikke sådan kan rystes, men det var meget ambivalent for de ansatte at opleve den her situation", fortæller tidligere skolelederen Hans Jørgen Nørgaard til Danske Kommuner.
Hans Jørgen Nørgaard havde været skoleleder på Vridsted Skole i Viborg gennem 18 år, da han sammen med et flertal i byrådet gennemførte en længe planlagt besparelse på 15 millioner kroner på Viborg Kommunes skolevæsen.
I første omgang skulle besparelserne ikke ramme Vridsted Skole, men et stykke henne i processen besluttede børne- og ungdomsudvalget, som Hans Jørgen Nørgaard ikke sad i, da han ville være inhabil, at Vridsted Skole ikke længere skulle have en overbygning og i stedet overtage naboskolens elever op til 6. klasse.
Hans Jørgen Nørgaard var umiddelbart imod forslaget og fortalte dette, men valgte til slut at bakke op om sit partis afgørelse.
Det gav ifølge Danske Kommuner store problemer på skolen, hvor man på den ene side havde behov for en leder, der kunne være med til at bearbejde situationen og på den anden side så lederen som en del af problemet. Situationen udviklede sig med arbejdsnedlæggelser blandt lærerne, en besæt-aktion fra eleverne og bannere i hele byen fra forældrene.
Bad om orlov
Hans Jørgen Nørgaard understreger, at han ikke føler sig som et offer, og at han synes at aktionen var stærk, sober og indeholdt meget charme. Men alligevel måtte han en dag erkende, at han var for stresset og tynget af det hele. Han bad om tre måneders orlov, hvorefter en midlertidig afløser blev sat ind og han selv fik et midlertidigt job på en anden skole.
"Det synes jeg var flot. Det var nøjagtigt det, jeg havde brug for", siger han."Jeg blev ikke jaget ud af byen, men jeg var nødt til at opgive mit job. Det, der gjorde udslaget og var ved at vælte læsset, var, at jeg ikke fik lov til at fungere i mit job, samtidig med, at der var mange mennesker, der havde brug for ledelse. Det var det størtste pres".
Protesterne resulterede i, at beslutningen blev ændret, så skolen fik lov at beholde sit overbygning. Og Hans Jørgen Nørgaard er netop startet i et nyt job inden for Viborgs skolevæsen.