Birgitte Hansen: "Mange overvægtige ved, at de skal gøre en indsats for at leve sundere. For dem vil mærket være en hjælp.”
Livsstilsekspert: Nøglehulsmærket virker
Den nye nøglehulsmærkning er blevet kritiseret for ikke at nå ud til de danskere, der lever usundt, men kritikken rammer ved siden af, mener livsstilsekspert.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
"Uanset hvilken kampagne myndighederne sætter i værk, vil den ikke kunne nå alle, men jeg er ret sikker på, at nøglehulsmærket vil have en effekt over for nogle af dem, der har mest brug for det", siger Birgitte Hansen.
Hun er kursusleder på Livsstilslinjen tilknyttet Struerskolen. Linjen er et tilbud til voksne overvægtige.
"Vores kursister vil kunne bruge mærket som en rettesnor, når de køber ind. De vil opfatte det som en hjælp til at finde frem til de mest sunde og mindst fedende fødevarer. Det kan godt ske, at der er mange, der ikke vil være opmærksomme på, at mærket findes, men de som har indset, at de skal gøre noget ved deres overvægt, vil kunne bruge det", siger kursuslederen.
Kritikken af den grønne cirkel med et hvidt nøglehul i, kommer blandt andet fra journalist og forfatter, Morten Mauritson, der er kendt for sin kernesunde familie. Han siger til fpn.dk, at mærket ikke vil få danskerne til at efterleve de otte kostråd. Der skal skrappere midler til, som for eksempel en regulering af afgifterne på usunde fødevarer, før der vil ske noget.
Mærket vil være en hjælp
Gitte Gross, centerleder ved Nationalt videncenter for fødevarer og sundhed, er samme sted citeret for at sige: "Jeg tror ikke, at ordningen er en hurtig løsning på problemet. De, der er totalt uinteresserede i sundhed, vil fortsat putte det i kurven, som de plejer."
Birgitte Hansen:
"Det kan hun have ret i, men mange overvægtige ved, at de skal gøre en indsats for at leve sundere. For dem vil mærket være en hjælp."
Birgitte Hansen mener, at man på Livsstilslinjen og tilsvarende tilbud bør inddrage nøglehulsmærket i undervisningen, så kursisterne lærer at bruge det i dagligdagen.
En lang række supermarkeder er begyndt at bruge nøglehulsmærkatet på deres varer. Alene i Coop's butikker i Danmark er der i øjeblikket 300 varer med mærket. Målet er før 2012 at kunne tilbyde 500 varer med mærket.
Nøglehullet er et nyt officielt nordisk ernæringsmærke, som producenterne kan sætte på deres produkter, hvis de lever op til de fastsatte kriterier inden for deres kategori, og dermed udgør et sundere valg i kategorien. Kravene, der skal opfyldes, er fastsat af de nordiske myndigheder i fællesskab. Hvis en vare har nøglehulsmærket, ved man som forbruger, at det bidrager til en sund kost.