Anmeldelse

Livet i klassen

Goddag, giraf

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Janne Hejgaard

95 sider, 180 kroner

Landtryk, http://www.landtryk.dk

På savannen står gazeller og antiloper nervøst og græsser i flok altid parat til flugt fra et rovdyr. Giraffen derimod napper roligt blade fra trækronerne, mens den med stort overblik vugger gennem landskabet, er der fare på færde, stopper den op og står helt stille.

Giraffen er et godt billede på det sprog, Janne Hejgaard i sin bog: 'Goddag, giraf' vil have lærere og pædagoger til at lære børn. 'Girafsprog går ud på at bruge de ord, vi allerede kender, på en måde, der er kontaktskabende og konfliktdæmpende, og som i højere grad hjælper os til at få det, vi har behov for.' Giraffen er brugt som symbol, fordi den ifølge Marshall Rosenberg, der skabte sproget for 30 år siden, har det største hjerte og det bedste overblik.

Der kommer en del materiale for tiden, der sigter på at bedre kommunikationen mellem mennesker og dermed forbedre klimaet i klassen, og der er også et stort behov for bøger som 'Goddag, giraf'. Den er klar, velskrevet og meget praksisorienteret. Bogen rummer både forklaringer, beskrivelser og gode forslag til øvelser til at bruge i arbejdet med børnenes kommunikation og personlige udvikling. Materialet benytter en trininddelt model, der kaldes IVK, ikke-voldelig kommunikation, der er foretaget af den amerikanske psykolog Marshall Rosenberg, og den går ud på at lære mennesker at tale girafsprog i stedet for ulvesprog. Ulvesproget bygger på den antagelse, at der er noget i vejen med de andre. Ulven giver skyldfølelse og fælder domme. Giraffen tager ansvar og er bevidst om sine ønsker og følelser. Derfor går en del af bogens øvelser ud på at lære børn at sanse, se, høre og føle. En vigtig pointe i den ikke-voldelige kommunikation er, at man tager ejerskab til sine følelser. 'Andre kan ikke skabe følelser i mig, det kan kun jeg selv.'

Når børn begynder i skole, kommer de med hver deres personlige udgave af sproget, og en del af lærerens opgave er at lære børnene at bruge et fælles sprog og have fælles normer, det fremmer den gode kommunikation i klassen. Som Janne Hejgaard skriver, er det rart at vide, at der findes konfliktoptrappende ordvalg og konfliktdæmpende ordvalg. Men det er endnu rarere i en presset situation at mestre det konfliktdæmpende ordvalg.

Bogen er henvendt til lærere og pædagoger og kan bruges i børnehaveklassen til 7. klasse. Jeg vil nu mene, at de fleste af øvelserne fungerer bedst i de små klasser.

Dorte Olsen