Lærere kan blive tvunget over på friskoler

To vestjyske kommuner vil tvinge nye friskoler til at overtage lærerne fra skoler, som bliver nedlagt til sommer. Kommunerne henviser til loven om virksomhedsoverdragelse, men DLF mener ikke, lærerne har pligt til at lade sig overføre.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Loven om virksomhedsoverdragelse skal sikre de ansatte beskæftigelse i en situation, hvor en virksomhed får ny ejer. Ideen om at ty til loven er opstået i Ringkøbing-Skjern Kommune, som nedlægger fire skoler til sommer. Der opstår formentlig friskoler på tre af dem, og KL er enig med kommunen i, at loven må gælde, når den nye ejer fortsætter med at undervise skolebørn i bygningerne.

En ny friskole har sjældent brug for lige så mange lærere som den nedlagte folkeskole, typisk fordi elevtallet skrumper ind. Kredsformand Preben Vils Pedersen fra Fjordkredsen i Ringkøbing er da også skeptisk.

"Vi undrer os over, at kommunen virkelig skulle kunne anvende loven. Hvis friskolerne skal overtage alt personale, overlader man det til dem at sortere i, hvem de vil beholde, og hvem de vil afskedige. Sådan kan man ikke behandle lærerne", siger Preben Vils Pedersen.

Den eneste rigtige fremgangsmåde er, at lærerne får tilbudt job på en anden skole i kommunen, mener han.

DLF: Lærerne har ikke pligt til at lade sig overføre

Samme holdning har kredsformand Niels Dragersdal fra Lemvig-Struer Lærerkreds. Her nedlægger Lemvig Kommune Lomborg Skole, Bøvling Skole og Fabjerg Skole til sommer. Den sidste står til at blive overtaget af en nyoprettet friskole, og også her er loven om virksomhedsoverdragelse i spil.

"De seks lærere på Fabjerg Skole har selvfølgelig stor sympati for friskolen, for det er forældre til deres elever, som opretter den. Men de er ikke glade for udsigten til at være tvunget til at fortsætte på skolen. De er ansat i Lemvig Kommune og har fået tildelt et tjenested, så hvis kommunen ikke kan tilbyde dem en stilling, skal de have ret til at forlange sig afskediget", siger Niels Dragersdal.

Kredsformanden har det dobbelt omkring situationen.

"Der skal formentlig nedlægges mindst 12 lærerstillinger til sommer. Vi er ikke interesseret i at tvangsforflytte seks lærere til den nye friskole, men vi har hårdt brug for alle job. Når en friskole overtager bygningerne efter en nedlagt skole, bør den være forpligtet til at oprette et vist antal stillinger", siger Niels Dragesdal.

DLF er ved at vurdere, om de to vestjyske kommuner og KL har ret i, at loven om virksomhedsoverdragelse gælder, når en friskole overtager en nedlagt skole.

"Det ser umiddelbart sådan ud. Men fordi lærerne ikke er ansat på skolen, men i det kommunale skolevæsen, er vi ikke enige med KL i, at de har pligt til at lade sig overføre til en friskole. Men hvis de selv siger ja til at fortsætte på friskolen, gælder loven, og lærerne vil være sikret deres overenskomstmæssige vilkår perioden ud", siger konsulent Merete Vejbæk fra DLF.

Powered by Labrador CMS