Anmeldelse
Pædagogisk ledelse
- Om ledelsesopgaven og relationerne i uddannelsesinstitutioner
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Børsens Forlag repræsenterer måske primært det private erhvervsliv og managementtænkning, det var derfor angiveligt grænseoverskridende for forfatteren til denne fremragende bog at blive opfordret til at skrive på dette forlag.
De traditionelle grænser mellem offentlige og private sektorer flyttes eller sprænges. Således bliver mange styringsstrategier fra de private sektorer indført i de offentlige sektorer, men ledelse af pædagogiske institutioner må dog alligevel ske ud fra »andre logikker«.
I bogen sættes der fokus på, hvordan der tænkes og praktiseres pædagogisk ledelse. En pædagogisk institution har en dannelsesopgave. Målet er for eksempel at »stimulere læring og kommunikation hos såvel elever og medarbejdere som ledelsen«.
På fornemste vis tages der afsæt i 13 fortællinger om skoleledelse. Fortællingerne stammer fra interview ? tre gange en time ? med 13 skoleledere. Interviewene er foretaget i forbindelse med et ledelsesforskningsprojekt om »skolelederes produktion af deres professionelle identitet«.
Skolelederne fortæller blandt andet om deres vej til at blive leder og om deres daglige arbejde og mange udfordringer.
Ledernes mange input kommenteres og diskuteres og sættes ind i en fin sammenhæng under en lang række overskrifter.
Skolelederen skal lede skolens relationer og fællesskabet. Hun skal skabe tillid, rammer og rum, støtte og provokere kommunikation og videnproduktion. Hun skal være en central person i forbindelse med skoleudvikling og læring i organisationen, hun skal være leder for team ? og selv lede i team. Og så skal hun være opmærksom på de forventninger, der er til skolen. Skolelederen må også være opmærksom på, at der er stadig mere iøjnefaldende eksterne krav. Selv om en skoleleder typisk »arbejder på at omforme eksterne krav, så de passer til deres egen forståelse af, hvad der er fornuftigt at gøre i skolen, så er det imidlertid et spørgsmål, hvor langt en sådan omformning/tilretning lader sig gøre. Hvornår får ?virkeligheden? overtaget«.
Bogen er meget omfattende, men alligevel overskuelig at gå til.
Indholdet i bogens 14 kapitler er kort beskrevet i indledningen, og efter hvert kapitel samles der op. Dertil kommer, at bogen er forsynet med et fyldigt stikordsregister.
Man kan i ro og mag ? og med stort udbytte ? læse bogen i sin helhed, men altså også få noget ud af at nøjes med at græsse lidt i opsummeringer og konklusioner eller via stikordsregistret søge ind til emner eller områder, som har ens interesse.
Bogens forfatter har virkelig fingeren på folkeskolens lederpuls ? og det er bestemt ikke kedeligt!