Læsesvage har en dårlig arbejdshukommelse
Når nogle børn har svært ved at læse og regne, skyldes det sandsynligvis, at de har problemer med at huske i det korte øjeblik, der skal til for at kunne sammenligne nye tal og bogstaver med dem, de allerede kender. Men arbejdshukommelsen kan trænes.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Der er stor forskel på børn. Nogle tiårige har en arbejdshukommelse som en seksårig, mens den hos andre svarer til en 14-årigs. Men man kan træne sig til en bedre arbejdshukommelse.
"Selv om arbejdshukommelses kapacitet i store træk er arvelig, så indgår arbejdshukommelsen i den del af intelligensen, man kan træne", siger den svenske hjerneforsker Torkel Klingberg fra Stockholm Brain Institute til Dagens Nyheter. Han er aktuel med bogen "Den lärande hjärnan".
God arbejdshukommelse frasorterer det uvæsentlige
Torkel Klingberg leder et stort svensk forskningsprojekt om, hvordan hukommelsen udvikler sig hos børn og unge, og hvordan det påvirker læseforståelse og matematisk problemløsning.
Foreløbig har forskerne påvist, at elever med nedsat arbejdshukommelse også ofte har problemer med at lære at læse og regne. Lidt over 40 procent af forskellene i børnenes matematiske evner kan forklares med forskelle i arbejdshukommelsen.
"Årsagerne er flere", siger Torkel Klingberg.
"For det første skal vi være i stand til at fastholde relevante oplysninger i arbejdshukommelsen for at kunne foretage sammenligninger mellem de nye tal eller bogstaver. Men mere end det. Jo bedre arbejdshukommelse vi har, jo bedre evne vi har til at frasortere oplysninger uden betydning".
Feedback for forkerte toner
Ny forskning viser, at de områder af hjernen, der bearbejder hukommelsesopgaver, stort set er identiske med dem, man bruger til at kontrollere sin opmærksomhed med. Arbejdshukommelse, opmærksomhed og evnen til at koncentrere sig er med andre ord tæt forbundne.
Man kan træne hukommelsen. Torkel Klingberg har tidligere vist, hvordan specialdesignede computerspil kan hjælpe børn med ADHD til at forbedre deres arbejdshukommelse med op til 20 procent.
Der findes ingen undervisning, der på en magisk måde påvirker hele hjernen. Men det har også en positiv effekt at øve sig i at spille et musikinstrument, viser hans forskning. At lære at spille et instrument kræver daglig, koncentreret træning, og hvis man mister koncentrationen, får man øjeblikkelig feedback fra forkerte toner.
Torkel Klingberg håber på et bedre samarbejde mellem undervisning, eksperimental psykologi og kognitiv neurovidenskab.
"Med mere samarbejde kunne vi bygge en helt ny videnskab op om læring", siger han til avisen.