Anmeldelse

Læsehandicap

Ordstorm på udsatte steder

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Ordblinde sætter ord på

Af Hovedstadens Ordblindeskoles venner

Udgivet i anledning af Hovedstadens Ordblindeskoles 50-års jubilæum

126 sider, 150 kroner inklusive moms

Fås gennem boghandler

- Og der er skildret udsatte steder, for denne pædagogisk provokerende bog er skrevet af ordblinde, dyslektikere, eller i hvert fald meget svært læsehandicappede voksne elever på Hovedstadens Ordblindeskole.

Bogens tekster er barske eller følsomme, men i næsten alle tilfælde kan man gennem den sproglige form mærke, hvordan forfatterne har kæmpet med sproget. Teksterne er af meget forskellig længde, form og intensitet. Nogle er emotionelle, andre nøgterne. Men netop i dette stof er forskelligheden afgørende.

Laila Boyes efterskrift om psyko-sociale følger af ordblindhed sætter via sin lærer- og psykologindfaldsvinkel et godt punktum. Det ville have ødelagt bogens debatterende karakter, hvis dette afsnit havde stået forrest. Men for en skoleinteresseret vil det være en god idé at begynde med efterskriften. Den sporer læseren ind i et miljø, hvor det usynlige handicap gør ondt, og hvor barndommens skole meget langtfra altid er positivt omtalt.

Der er desværre gået kuk i bogens indholdsfortegnelse, så den er blevet vanskelig at slå op i. Noget sådant er unægteligt set før.

Hvis man som lærer synes, at der nu 'gøres meget for de læsehandicappede', korrigerer bogen dette indtryk. Hvis man som almindelig medborger synes, at 'nu er gruppen med det usynlige handicap godt bakket op', så kan man vanskeligt fastholde dette synspunkt. Bogen efterlader et stærkt indtryk af, at der er brug for også andet end fonem-, grafem-, småordstræning og rim- og remselege. Der er blandt andet brug for viden om, at også læsehandicappede får 'ondt i sjælen' af deres handicap - for nu at sige det alt for banalt, for bogen er en fagbog. Dybt engagerede og kritiske romaner som 'Jonas' og 'Gift' af henholdsvis Jens Bjørneboe og Alexander Kielland har her fået selskab af en fagbog, der er lige så engageret, oprørende - og redelig.

Mogens Jansen