Årets første seniorkursus havde politik og Christiansborg på programmet. Her holdt blandt andre Thorkild Thejsen, tidligere chefredaktør på Folkeskolen, oplæg om ”Lærerne, skolen og DLF gennem et halvt århundrede”.

Seniorkurser - populære som aldrig før

Efter to års corona-aflysninger er årets seniorkurser for pensionisterne i DLF tilbage for fuld styrke. Der har været så stor interesse for de fire seniorkurser om politik, film, kunst, sang/musik, at hovedstyrelsesmedlem Jørn Kokkendorff nu vil kæmpe for at udvide fra fire til fem seniorkurser.

Publiceret Senest opdateret

”Der er to typer lærere – de gode lærere og de rigtige gode lærere”.

”Hvad er forskellen på træ og en lærer? Træ arbejder.”

Med dels et citat fra Stinus Nielsen – den tidligere formand for Danmarks Lærerforening og en tømrer-far-vittighed, fra dengang Thorkild Thejsen meddelte sin far, at han havde søgt ind på Esbjerg Seminarium for at blive lærer, får Thorkild Thejsen sat gang i både lattermusklerne og eftertænksomheden.

Årets seniorkurser

”Politik og Christiansborg”. Den 18.-20. maj på Sinatur Hotel Frederiksdal. ”Kunst og kultur”. Den 20.-22. juni på Sinatur Hotel Skarrildhus.

”Film”. Den 4.-6. juli på Sinatur Hotel Gl. Avernæs.

”Sang, musik og lokalhistorie”. Den 6.-8. juli på Sinatur Hotel Gl. Avernæs.

De næste par timer fortæller den mangeårige redaktør på Folkeskolen om ”Lærerne, skolen og DLF gennem et halvt århundrede”. Fra Den Blå Betænkning i 1960 til lockout og mulig politisk opblødning.

Hvad koster det?

Årets seniorkurser offentliggøres altid i det trykte Folkeskolen i februar. Her kan man læse om indhold af kurserne, tidspunkter og ansøgningsfrist.

I år blev det også sendt ud med det digitale nyhedsbrev til medlemmer af fraktion 4.

Kurserne er gratis for medlemmer af fraktion 4. For ledsagende ikke medlemmer er prisen i år 1.800 kroner + transport for et kursus.

Thorkild Thejsen er første oplægsholder på tredjedagen af seniorkurset ”Politik og Christiansborg” på hotel Frederiksdal. På den skønne plet ved Mølleåen i Kongens Lyngby er 84, hovedsageligt pensionerede lærere, samlet i to døgn. Fra onsdag kl. 15 til fredag kl. 15.

Spanskrør, indoktrinering og arbejdstid

Under det mere end to timers lange oplæg kommer Thorkild Thejsen omkring både de forskellige skolelove, formålsparagraffer, DLF-formænd og undervisningsministre gennem årene. Om forbuddet mod brug af spanskrør – og protester fra DLF. Om oprettelsen af SYL – Sammenslutningen af Yngre Lærere, der fra 1965-1972 kæmpede for blandt andet en konfliktfond.

Om indoktrineringsdebatten, fagbladets frihedsbrev, kampvalg i Århus Lærerforening og beslutningen på DLF’s kongres i 1981 om at fralægge sig ansvar for folkeskolens udvikling. Om UFØ-arbejdstidsaftalen, kommunaliseringen af lærerne, Pisa-undersøgelser, den stadigt strammere styring af skolen og lærerne, om annus horribilis 2013 med lockout og reform og helt op til i dag.

”Politikere kan ikke tabe ansigt, så spørgsmålet er, hvad sker der nu? Med Lærerkommissionen, A20, frihed til skoler i flere kommuner mv. Skal vi lade champagnepropperne springe?” spørger Thorkild Thejsen og fortsætter:

”I min optik er elefanten i rummet den lange skoletid. Så mange timer med inkluderende børn, hele tiden nye krav og næsten ingen forberedelse. Det slider, så man bliver nødt til at finde en måde at aflaste lærerne på”.

”Jeg føler mig virkelig forkælet”, lyder det fra Joan Yrsa Pedersen fra Lejre. Hun har ikke været med på seniorkursus før.

Årets trækplaster for pensionisterne

Medlemmer af fraktion 4, pensionisterne i DLF, kan hvert år søge om at komme på seniorkurus. Første kursus med temaet ”Politik og Christiansborg” løb af stablen fra den 18.-20. maj på Frederiksdal. Seniorkurserne om ”Film”, ”Kunst og kultur” og ”Sang, musik og lokalhistorie” følger her i juni og juli.

Seniorkurserne er det helt store trækplaster for pensionisterne i DLF. Kronjuvelen, som nogle kalder det. En slags højskoleophold for seniorer på Lærerforeningens kursusejendomme. Det er underholdning med hjerne og kollegialt samvær på landsplan.

Hvert år søger normalt omkring 800-1000 pensionerede medlemmer om at deltage i et af de fire seniorkurser. Omkring 330 kommer med. I år har interessen dog sprængt alle rammer med 1.959 ansøgere.

Et femte seniorkursus

Med den store interesse vil Jørn Kokkendorff, hovedstyrelsesmedlem for fraktion 4 nu kæmpe for, at der fremover kommer fem seniorkurser i stedet for fire.

”Der har tidligere været fem seniorkurser, men det ene blev fjernet i forbindelse med en sparerunde, men med store søgning vil jeg arbejde for et femte kursus”, fortæller Jørn Kokkendorff.

Samtidig peger han på, at det efter al sandsynlighed er slut med Nordisk Pensionisttræf. Som i år skulle have været afholdt i Danmark.

”Sverige meldte sig ud for nogle år siden, og da Norge havde nul tilmeldte til årets træf, melder de sig også ud nu. I alt var der ni tilmeldte til årets træf her i Danmark, så det er aflyst, og jeg indstiller derfor til, at Danmark også melder sig ud”.

”Dermed bliver der også mere plads til et femte seniorkursus”, pointerer Jørn Kokkendorff, der som hovedstyrelsesmedlem for fraktion 4 også er kursusleder på seniorkurserne.

Størst interesse for kunst

De fire seniorkurser har normalt de samme overordnede temaer. Med fokus på henholdsvis politik, film, kunst og sang/musik. Alle kurser indeholder sang og et fagligt modul. Hvor Jørn Kokkendorff fortæller om seniorpolitiske temaer og DLF’s generelle og politiske temaer.

Lykkes Jørn Kokkendorff med at få et ekstra seniorkursus, satser han på at genoplive et tidligere kursus på hotel Skarrildhus med et tema om ”Øl og lokalhistorie”.

Ved årets søgning var der størst interesse for temaet om kunst/kultur – med 853 ansøgere. Derefter fulgte sang/musik med 451 ansøgere, politik med 403 ansøgere og film med 252 ansøgere.

Karsten Severinsen, pensioneret lærer fra Dianalund, har en stor interesse for politik og skoleforhold. Han og hustruen er med på seniorkursus for første gang.

Får lidt for pengene

Nogle af deltagerne til seniorkurserne kommer alene, mange som ægtepar – kun otte af deltagerne er ikke lærere, men ægtefæller med en anden faglig baggrund.

67-årige Karsten Severinsen fra Dianalund stoppede som lærer i 2019. Han er med på seniorkursus for første gang sammen med sin hustru, der også er lærer.

”Vi har aldrig søgt før, men kunne godt finde på at søge igen. Frederiksdal er jo et fantastisk sted, her er god mad, man hygger og slapper af – får lidt for pengene. Oplæggene har også været gode, men jeg kunne godt tænke mig, at der havde været en aktiv politiker også – en med fingeren på pulsen”, siger Karsten Severinsen.

Nemt at falde i snak med folk

71-årige Joan Yrsa Pedersen fra Lejre er også med på seniorkursus for første gang. Hun stoppede som lærer i Albertslund i 2018.

”Det er første gang, jeg har søgt, og jeg føler mig virkelig forkælet over at kunne komme på sådan et kursus med et godt og varieret program, fantastisk musik og et fantastisk hotel”, siger Joan Yrsa Pedersen og fortsætter:

”Jeg er afsted alene, og det har været rigtig givende – allerede på Lyngby Station mødte jeg nogen, der også skulle på seniorkursus. Jeg har tidligere været på seniorhøjskole, men her er det meget lettere at falde i snak med folk – fordi vi har et fælles udgangspunkt som lærere”.

Det politiske program

Årets seniorkursus om ”Politik og Christiansborg” bød ud over Thorkild Thejsen også på musik på cello og guitar, oplæg ved Kaare R. Skou, forhenværende politisk redaktør på TV2, oplæg ved Mimi Jakobsen, tidligere politiker og forhenværende generalsekretær i Red Barnet samt oplæg om DLF’s pressestrategi.

Tidligere sognepræst og cand.mag. i musik, Jørgen Anker Jørgensen underholdt med ”Fællessangens betydning for det folkelige fællesskab i skolen, foreningen og den politiske kamp”, og afslutningsvis var der oplæg om Hotel Frederiksdal og bæredygtighed.

Powered by Labrador CMS