Anmeldelse
Kristendomskundskab/religion, Skønlitteratur
Hej, her er jeg!
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Af Ann Walton og Piet Grobler
Oversat til dansk af Lise Palka
32 sider, 198 kroner
Hjulet
Himlens og Jordens kærlighed
- en skabelsesberetning fra det gamle Egypten
Af Diane Hofmeyr og Jude Daly
Oversat til dansk af Vagn Plenge
26 sider, 198 kroner
Hjulet
Skabelse synes at være nøglebegrebet for to nye billedbøger for små børn, der er blevet til af sydafrikanske fortællere og tegnere.
Den ene bog hedder 'Hej, her er jeg!' og er den bog, der er lettest at gå til - både i sprogbrug og i indhold. Her møder vi June, der bliver født i juni i et land højt mod nord. Hendes bedstemor bor langt nede i det sydligste Afrika og beslutter sig for at ville besøge sit lille nye barnebarn. Men i stedet for at sætte sig ind i en flyvemaskine begiver hun sig ud på en ekspedition på ryggen af alverdens forskellige afrikanske dyr og i et væld af forskellige afrikanske landskaber. Vi møder alt fra leoparder til kameler og landskaber som bjerge med floder, hav, jungle, busksteppe, ørken og savanne.
Tegningerne er utroligt flotte og farverige, inspireret af den afrikanske billedstil og farverigdom. En både morsom og charmerende bog med mange detaljer. Jeg er sikker på, at små børn helt ned til tre-fireårsalderen vil blive glade for denne bog. Alle kan jo leve sig ind i et barns fødsel og ikke mindst sidde og hygge sig med at finde og tælle de mange forskellige dyr samt sidde og snakke om detaljer og farver.
Den anden bog hedder 'Himlens og Jordens kærlighed' og er en genfortælling af en 5.000 år gammel egyptisk skabelsesberetning med en poetisk og gribende forenkling på oprindelsen til stjernehimlen og jorden. Fortællingen går kort fortalt ud på, at det gyldne gudebarn, Atum, stiger op af det mørke kaosvand for at begynde sit skaberværk. Han former derefter luftens og regnens guder - fulgt af deres børn Geb, der er jordens gud, og Nut, der er himlens gudinde. Men Geb og Nut er uadskillige, og af pladsmangel er Atum nødsaget til at skille sine børn, hvorefter Nut står som en regnbue over Geb. For helt små børn kan fortællingen godt blive lidt forvirrende og svær at forstå. Så jeg vil ikke anbefale den til børn under 3. klasse, hvor den derimod vil falde naturligt ind under de forskellige skabelsesberetninger, som man alligevel plejer at boltre sig med på dette klassetrin i kristendomskundskab. Så læs bogen højt, langsomt og tydeligt, med mulighed for at eleverne kan stille uddybende spørgsmål undervejs.
Jude Daly har fundet inspiration i den egyptiske billedtradition, og de meget smukke illustrationer er fulde af himlens blå nuancer: fra akvamarin, månesten, turkis, opal og safir til lasursten og onyx.
Netop fordi begge billedbøger er så utroligt smukke og så tro mod de lokale billedsymboler og udtryk, kan de være gode at bruge i forbindelse med det centrale kundskabs- og færdighedsområde: kunst og symboler. Det ville være både synd og skam at springe denne billedmulighed over i sin undervisning. Hermed anbefales begge bøger varmt til højtlæsning og samtale med engagerede børn.
Heidi Friborg Christophersen