Anmeldelse

Liv og religion 4

Klik for at skrive manchettekst.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Der er mere tradition end egentlig fornyelse i bøgerne til fjerde klasse. Indholdsmæssigt holder emnerne sig tæt på, hvad der var i Gyldendals tidligere kristendomsserie til fjerde klasse, som stadig kan købes. Dog er det nye, at der hele tiden perspektiveres til andre religioner, hvilket er et meget stort ekstra plus i forhold til den forældede serie. Og så kan man fornemme på de længere tekststykker i grundbogen og den større skriveplads i arbejdsbogen, at eleverne nu er blevet så store, at de selv magter at læse, skrive og forstå tekster med indhold.

For at begynde fra en ende af kan man sige, at bøgernes billedmateriale stadig er meget indbydende at se på, og det er i en standard, som vi allerede kender og er blevet fortrolige med fra bøgerne til 1., 2. og 3. klasse. Så med hensyn til kvalitet og indhold bliver hverken lærere eller elever skuffede ved at fortsætte brugen af denne serie. Dog kan jeg denne gang godt savne lidt mere kreativitet og nytænkning, som bogserien ellers lagde så flot ud med.

Emner er hellige skrifter, hvor vi ser på bibelens opbygning, historiske baggrund og budskab sådan som »Kristendom 4« også gør det men herefter fortsættes der med at arbejde med koranen og indholdet af hinduismens hellige skrifter. Rigtig godt tænkt og længe savnet! Og som »Kristendom 4« ligeledes havde et historisk afsnit om kristendommens indførelse i Danmark, har vi det også i denne bog. Hvad der er rigtig godt nytænkt særstof i forhold til Gyldendals forgænger er det livs-filosofiske/etiske emne, som omhandler ensomhed, hvor der tages smukt udgangspunkt i elevernes livsverden og fortsættes med en fortælling om en from kristens skæbne i det tredje århundrede, tilknytning til Jesu ensomhed i Getsemane Have (flot illustreret med forskellige billedkunstneres tolkninger af situationen), Buddhas selvvalgte ensomhed/forklarelse under Boditræet, for igen at knytte an til nutiden i et digt af Cecil Bødker. I arbejdsbogen arbejdes der blandt andet med følelser, tegning og en moderne salme. Her er det virkelig, at det rykker fagdidaktisk! Her får eleverne mulighed for at forholde sig personligt, etisk og kunstnerisk i forhold til tolkning af billedkunst, digterkunst (andres og egen) samt det musiske i at synge sammen. Dog er jeg lidt bange for, at mange lærere uden musikuddannelse eller kirkeligt engagement vil springe den nyere salme over, da den ikke er indspillet på en medfølgende cd, hvilket vil være intet mindre end en katastrofe!

Ydermere er der et godt nyt emne om ritualer, der igennem de senere år har været et populært undervisningsemne, blandt andet fordi det er så konkret, tværfagligt og musisk-kreativt, hvis man forholder sig til kunst- og symboldidaktikken. At få indført eleverne i vor kulturs symbolsprog er et af fagets allerfornemste opgaver.

Arbejdsbogen virker meget traditionel og formel, næsten hen ad det lidt kedelige, men den har et udseende og en didaktik, som eleverne og lærerne kender fra andre fags arbejdsbøger og fra Gyldendals tidligere kristendomsserie. Der er repetitionsopgaver, tænk dig om-opgaver, spil og tegneopgaver, som også kendes fra de tidligere arbejdsbøger i serien.

»Liv og religion 4« er et mangefacetteret og nutidigt undervisningsmateriale, som jeg på det varmeste kan anbefale. Man får helt klart noget for pengene, når man køber dette bogsæt, ikke mindst den meget fyldige og grundige lærervejledning, der virkelig fører den ikke-linjefagsuddannede kristendomskundskabslærer ved hånden.