Anmeldelse
Hvad er religion? / Islam / Hinduisme / Buddhisme & Sikhisme
Klik for at skrive manchettekst.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
»Religioner i verden« er fire bøger: »Hvad er religion?«, »Islam«, »Hinduisme« og »Buddhisme & Sikhisme«. Og der planlægges yderligere hæfter om livsfilosofi og etik, religionerne i Danmark samt lærerens bog og elevernes arbejdshæfte.
For at begynde et logisk sted vil jeg tage fat på »Hvad er religion?«. Her går vi religionsfænomenologisk og religionssociologisk til værks. Vi får nogle gode bud på en definition af fænomenet, en diskussion af fænomenets effekt, forskellen på filosofi og religion, helligt og profant, rent og urent, ritualer, myter, kultur og skikke samt afsluttende noget om menneskets sjæl, guddommelighed, evigt liv, livets mening og religion i det 21. århundrede.
Den anden bog i serien omhandler islam. Umiddelbart ser bogens opbygning meget traditionel ud, hvor vi ser på islam i verden, islam i dag, islamisme, islams lære med blandt andet trosbekendelsen og de fem søjler, religiøse fester, ritualer, værdier og skikke, men med hele det nutidige og aktuelle fokus virker bogen meget tiltalende og indbydende, sikkert også for unge læsere.
Har vi set på en religion som islam, der på mange måder gør sig synlig i Danmark, er det interessant at se på de næste to bøger om hinduisme, buddhisme og sikhisme, for det er netop religiøse mindretal i Danmark, der ikke gør noget væsen ud af at gøre sig synlige i det danske hverdagsbillede. Dog har de østlige religioner sit tag i flere danskere som en del af det, vi kalder for »new age«, selv om de fleste vesterlændinge ser begreberne karma og reinkarnation på en helt anden måde. De to bøger stiller på en letfattelig og konkret måde nogle spørgsmål, der fører direkte ind i kernebetydninger af religionernes væsen, filosofi og psykologi. Her får vi en god håndsrækning til at forstå de svære tankegange.
Jeg ville ønske mig mere præcise noter, kildehenvisninger og litteraturhenvisninger. Det ærgrer mig, at jeg ikke kan sidde og se i den lærervejledning, der er under udarbejdelse, ikke mindst til ovennævnte fire bøger, men også til de kommende bøger om livsfilosofi og etik og religionerne i Danmark. Desuden synes jeg, at der mangler en bog om kunst og symboler, hvis alle centrale kundskabs- og færdighedsområder skal berøres, samt andre for os danskere nærtstående religioner og frikirker, men det kommer måske senere. Ellers holder jeg meget af den konkrete måde, som bøgerne stiller spørgsmål på, og hvorpå de besvares. Jeg vil med glæde lægge en af bøgerne i hånden på en elev i skolens ældste klasser, for det er så nemt at finde rundt i et overskueligt system, hvor der er mange faktabokse, der forklarer de svære ord og begreber.