Kram-undersøgelsen sætter fokus på kost, rygning, alkohol, og motion. Bachelor i ernæring og sundhed, Carrie Ann Tomlinson er en del af Kram-enheden.

Kram undersøger både den enkeltes og kommunens sundhed

Med Kram-undersøgelsen får et udsnit af borgere over hele landet mulighed for at få testet sin sundhedstilstand. Deltagerne i undersøgelsen får blandt andet målt blodtryk, lungefunktion, knoglemineralindhold, muskelstyrke og kondition.

Offentliggjort Sidst opdateret
På en af undersøgelsens poster ved Kram-bussen måles håndknoglernes mineralindhold.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Kram er en sammensætning af forbogstaverne i undersøgelsens fire temaer: kost, rygning, alkohol og motion. Undersøgelsen gennemføres i 13 kommuner. I april har Kram-undersøgelsen besøgt Brøndby og Albertslund kommuner og er dermed lidt over halvvejs gennem undersøgelsen besøgssteder.

Nysgerrighed om egen sundhed

Alle voksne borgere i besøgskommunerne bliver inviteret til at deltage i et internetbaseret spørgeskema. Derudover bliver et udsnit af borgerne også inviteret til at deltage i en helbredsundersøgelse ved Kram-bussen, som flyttes rundt fra kommune til kommune.

Pensionist Ole Gadgaard er er en af de 8.000 borgere i Albertslund Kommune, som er blevet inviteret til helbredsundersøgelsen. Han har takket ja til invitationen og meldt sig til undersøgelsen, fordi han var nysgerrig. Både i forhold til egen sundhedstilstand og i forhold til Kram-undersøgelsen generelt.

"Jeg vil gerne kende mig selv og min sundhedstilstand, og undersøgelsen her er en mulighed for at få for eksempel sin fedtprocent og sit BMI-tal at vide. Jeg har desuden hørt meget om Kram-undersøgelsen i pressen, så jeg var nysgerrig for at se, hvad det var", siger Ole Gadgaard.

Blodtryk, BMI og fedtprocent

Undersøgelsen ved Kram-bussen består af i alt fem poster, som deltagerne besøger. Ved den første post bliver der målt blodtryk, BMI'en udregnes, fedtprocenten måles og, der måles både talje og hoftemål.

Forholdet mellem talje- og hoftemål bør ikke være højere end 1 for mænd og 0,8 for kvinder, forklarer professionsbachelor i ernæring og sundhed med speciale i ernæring og fysisk aktivitet, Carrie Ann Tomlinson. Hun er Kram-medarbejder og udfører på skift undersøgelserne på de forskellige poster. Dog ikke på post to, hvor deltagerne får taget blodprøver. De sendes til analyse på Rigshospitalet, hvor de undersøges for kolesterol, triglycerid (fedt), blodsukker og indikation på betændelsestilstand i kroppen (inflammation).

Et eksplosiv og langt pust

Ved post tre bliver der målt lungefunktion. Deltagerne puster kraftigt ind i måleapparatet og bliver ved, indtil der ikke er mere luft tilbage i lungerne.

"Tag en dyb indånding og pust eksplosivt ud. Ikke noget med at spare på det eller tage en ny indånding. Det skal være ét langt pust", instruerer Carrie Ann Tomlinson.

Undersøgelsen skal vise, om der er symptomer på astma eller kronisk obstruktiv lungesygdom (KOL). Det viser sig, hvis deltagerne ikke er i stand til at puste eksplosivt ud i det første sekund. Ole Gadgaards lungekapacitet er helt, som den skal være.

Også deltagernes knoglemineralindhold måles ved post tre. Det gøres ved at tage et røntgenbillede af deltagerens hånd.

Gik glip af konditionstesten

Ved post fire måles muskelstyrke og kondition. Deltagerne cykler på en motionscykel, hvor modstanden gradvist øges, indtil de ikke kan cykle mere.

Ole Gadgaards hjerte har en varieret rytme og derfor får han ikke mulighed for at prøve konditionstesten. Det ærgrer ham, for det var netop den, han havde glædet sig mest til. Han er også sikker på, at han ville kunne klare testen, for han løbetræner og har altid dyrket meget motion.

"Men der er ikke nogen læge til stede ved undersøgelsen, så vi har nogle faste retningslinjer for, hvornår vi ikke lader deltagerne tage konditionstesten", forklarer Carrie Ann Tomlinson.

Undersøgelsen har brug for deltagere

Ved undersøgelsens sidste post gennemgår en Kram-medarbejder deltagerens resultater med den enkelte deltager, som får et skema med sine resultater med hjem.

For at opnå tilstrækkelig analysemulighed skal deltagerantallet i helbredsundersøgelsen op på minimum 1.500 per kommune. I Albertslund Kommune har det ikke været noget problem at få nok deltagere, mens det i Guldborgsund Kommune var nødvendigt at invitere et større udsnit af borgerne.

De 13 medvirkende kommuner modtager efter besøget en Kram-profil med resultater fra spørgeskemaundersøgelsen og helbredsundersøgelsen.

I maj rykker Kram-bussen til Faabrog-Midtfyn Kommune, og herefter besøger den Ærø, Silkeborg, Frederiksberg og Varde.