Martin Kreutzer kan godt forstå folks vildrede, når de skal finde rundt i de gode råd på kostområdet.

KOMMENTAR: Slanker proteiner? Eller feder de? Ja, hvad ved jeg

For få uger siden kom de første resultater fra én af verdens største kostundersøgelser, Diogenes, der klart viste, at en proteinrig diæt rummer talrige sundhedsfordele, herunder en fantastisk evne til at fremme vægttab og ikke mindst vedligehold.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I samme moment kom udspillet fra Kræftens Bekæmpelse under overskriften " Mere kød er en tvivlsom vej mod lavere vægt", "... at sikke da noget vås, at sige, at protein slanker: Der er jo entydig dokumentation for, at en proteinrig kost virker direkte fedende., især hvis der er tale om animalske proteiner...". Altså ifølge undersøgelser fra Kræftens Bekæmpelse.

Det gør det saftsuseme ikke nemt at hitte rede i, hvad der er rigtigt og forkert at gøre på kostområdet.

Skoma´r - bliv ved din læst

Min forbløffelse over rekylen fra Kræftens Bekæmpelse bundede i høj grad i forundringen over, at Kræftens Bekæmpelse overhovedet valgte at blande sig i debatten. Hvordan var det lige med skomageren og hans læst? Men endnu mere forundret var jeg over selve den konklusion, som Kræftens Bekæmpelses forskere lige så bramfrit smed på bordet, om at proteinrig kost feder. Baseret på et såkaldt observationsstudie, hvilket alment regnes for den svageste type forskning.

Jeg må ærligt indrømme, at jeg hører til dem der ser med meget positive øjne på proteinet som vigtigt menneskeligt næringsstof. Det bunder i lærebøgernes opremsning af de mange elementer i vores organisme, som er direkte afhængige af en tilstrækkelig tilførsel af aminosyre, og i det speciale om makronæringsstofbehovet for udholdenhedsatleter, som jeg skrev i tidernes morgen, hvor en af nøglekonklusionerne var, at løbere, cykelryttere og andre, der udfordrer kroppen med intensiv træning, akkurat ligesom bodybuildere har gavn af et ekstra skud protein.

Efter at jeg sidst i halvfemserne røg ind på Institut for Human Ernæring, Københavns Universitet, hvor jeg først for nylig stoppede, blev jeg mere og mere opmærksom på proteinets enorme slankepotentiale. Vi kunne jo direkte måle stofskiftestigningen i kølvandet på et proteinrigt måltid og den øgede mæthedseffekt, når proteinbidraget lå på 25 procent af dagens kalorier, sammenlignet med normalkostens 15 procent.

Værdifulde erfaringer på egen krop

En sådan forskning kan dog altid anfægtes, af den ene eller anden årsag. Hvad der til gengæld er svært anfægteligt er de egne erfaringer, som jeg deler med hundredvis af mine klienter: skruer du op for kyllingen, bøfferne, æggene og andre animalske proteinkilder opnår du en bundsolid mæthed, der holder ved i meget længere tid end den mere flygtige mæthed fra samme kaloriemængde kulhydrater. Inklusive dem fra de roste fuldkorn.

Netop i lyset af, at effekten er umiddelbart mærkbar, er det mig en gåde, hvordan Kræftens Bekæmpelses forskere kan lade hånt om helt banale hverdagsobservationer og medvirke til at forplumre den gunstige folkeoplysning, som følger i kølvandet på et stort europæisk projekt, som helt entydigt slår fast, at et øget proteinindtag fremmer evnen til vægtvedligehold i en grad som er helt enorm.

Martin Kreutzer, ernæringskonsulent og er fast tilknyttet firmaet Running26, og vejleder i den forbindelse masser af mennesker i præstationsfremmende kostvaner. Han har desuden sit eget firma, Discretio, i hvis regi han holder foredrag og kurser, og skriver artikler for magasinerne iForm og Aktiv Træning

Læs mere