Mørk chokolade indeholder både sunde fedtstoffer og andre gavnlige stoffer. Så det kan godt betale sig at spise et lille stykke mørk chokolade hver dag, mener professor Arne Astrup

KOMMENTAR: Mørk chokolade – en grøntsag forklædt som slik?

KOMMENTAR. Mørk chokolade indeholder hjertesunde fedtstoffer, viser forskningen. Så måske vil fremtidens kostråd foreslå, at man spiser et stykke mørk chokolade hver dag. Det skriver ugens kommentator, professor Arne Astrup.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Normalt er alt, der smager godt, usundt. Og traditionelt ligger der nok en lille asket gemt i de fleste ernæringseksperter, så vi er nok ikke tilbøjelige til at lave et kostråd, der hedder: "Spis et godt stykke mørkt chokolade hver dag". Men det kommer vi måske til i fremtiden.

Forskning viser chokoladens sunde egenskaber

De fleste har prøvet, hvor svært det kan være at stoppe, når man først har fået et stykke chokolade i munden. Det siges ofte, at "Chokolade er usundt for hjerte og figur". Men nej, videnskaben tyder i en helt anden retning.

De forhistoriske Maya-indianere drak chokolade og brugte kakaobønnen som betalingsmiddel. Det var spanierne, der med erobringen af Sydamerika, lærte chokoladen at kende, og bragte den til Europa.

Jeg var skeptisk, da de første videnskabelige undersøgelser hævdede at vise, at chokoladespisere lever længere. Men nu vælter det ind med solide studier, der samstemmende viser, at chokolade kan være særdeles sundt. Chokolade er nærmest en grøntsag forklædt som slik.

Hejrtesunde fedtstoffer

Det hele starter med kakaobønnen, hvorfra det kakaosmør, der anvendes til fremstilling af chokolade og kakao, udvindes. Kakaosmørret består fortrinsvis af to typer fedt, nemlig stearinsyre og oliesyre. Begge er yderst hjertesunde. Stearinsyre, som vi kender fra stearinlys, er hårdt og fast. I modsætning til det bløde flødechokolade, ser det ud til, at mørk chokolade mætter helt fantastisk godt, fordi det ligger tungt og længe i mavesækken, som derfor sender signaler til hjernen om, at den er mæt, og at der ikke skal indtages flere kalorier lige med det samme. Stearinsyren er også svær at nedbryde i tarmen, så en væsentlig del af kalorierne passerer ufordøjet ud i toilettet. Men det, der optages i blodet, har til gengæld ikke de negative virkninger, som fedt fra dyreriget kan have. Den anden fedttype i kakaosmørret er oliesyre, den vi kender fra de sunde raps- og olivenolier.

Kakaosmørret indeholder også såkaldte polyfenoler, der er bedre kendt som de stoffer i te, der er ansvarlig for, at te forlænger livet ved at nedsætte forekomsten af hjertekarsygdom. Men kakaosmør har et fire gange så stort indhold af polyfenoler som te. Det høje indhold af magnesium og theobromin ser også ud til at sænke blodtrykket. Der er også stoffer i kakaosmørret, som ser ud til at holde hjernen ung og bevare vores mentale kapacitet ind i alderdommen.

I lys chokolade er sundhedsværdien ødelagt

Så kakaosmørret er skam sundt nok. Problemet kommer først når vi fremstiller chokolade. Den mørke chokolade indeholder mest af det rene kakaosmør og er kun tilsat begrænsede mængder sukker. Det er derimod den lyse chokolade, flødechokolade, hvor sundhedsværdien er spoleret af tilsætning af fløde. Man skal derfor holde sig til den mørke kvalitetschokolade.

Jamen, feder mørk chokolade da slet ikke? Jo, alt fedt feder, men fordi stearinsyren i den mørke chokolade optages så dårligt fra tarmen, så feder den mindre end andet fedt. Den drøje mørke chokolade ligger desuden længere nede i mavesækken og giver meget større mæthed end den lyse chokolade. Så mørk chokolade hæmmer faktisk appetitten til at spise for meget, og nedsætter faren for at man ikke kan stoppe med at proppe i sig.

Det er også muligt, at andre stoffer i chokoladen øger forbrændingen. Et regelmæssigt indtag af mørk chokolade i beherskede mængder sænker blodtrykket, nedsætter risikoen for blodpropper og type 2-diabetes og forlænger livet.

Chokolade fremmer sexlysten

Mørk chokolade er også et afroditikum, d.v.s. at det stimulerer seksuallysten. Det er nok bedst dokumenteret, at chokoladespisende kvinder har mere sexlyst og et mere aktivt sexliv end kvinder, der forsager chokoladen. Men det kan absolut ikke udelukkes at det også virker på mænd. Endnu er det ikke lykkedes at isolere det eller de aktive stoffer i chokolade, der er ansvarlig for denne virkning. Den dag det sker, vil vi utvivlsomt kunne finde det som kosttilskud i Matas. Indtil da må vi ty til den ægte vare.

Selv om man kæmper med overvægt, skal der være plads til at forsøde tilværelsen. Mørk chokolade er et rigtig sundt alternativ til kager, småkager, flødeis og slik - i beherskede mængder. Prøv med 10 gram fordelt på små stykker.

Det fedt, vi spiser, aflejres i vore fedtdepoter, så måske giver den hårde stearinsyre fra mørk chokolade også fastere bryster end flødechokolade? For nogen måske endnu en grund til at holde sig til mørk chokolade.

Arne Astrup er professor og institutleder på Institut for Human Ernæring ved KU Life, Det Biovidenskabelige Fakultet ved Københavns Universitet.