Anmeldelse

Hvad fylder vi i børnene?

– 15 fagfolk om kostbehandling af urolige, overvægtige eller skrantende børn

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I Århus bor en mand, som har forsødet sin tilværelse ved at blive multimillionær på at sælge slik i en kæde af butikker, som kaldes Sukkerstokken. I samme by bor en mand, som er overbevist om, at nogle af vore problembørn og -unge er hyperaktive og utilpassede på grund af et alt for stort indtag af højoktansukker. Dem søger han at afgifte og påvirke pædagogisk, så de og vi kan få en tålelig tilværelse. Han hedder Frede Bräuner, er lærer og en af bidragyderne til denne bog, hvor han bakkes op af andre med god forstand på emnet, som også omfatter andre former for forkert ernæring, allergier og intolerans. Det er læger, en tandlæge, en farmaceut, en diætist og en kostterapeut, en børnehaveleder, en specialundervisningslærer, en efterskoleleder og et medlem af Folketinget, tidligere socialminister Karen Jespersen.

Ovennævnte århusianske slikpusher er dog kun en lille fisk i forhold til de multinationale koncerner, som på listig og imperialistisk vis spreder amerikansk fastfood- og tom kaloriekultur ud over verden, blandt andet ved at lokke skoleledelser og -bestyrelser til at tillade opsætning af sodavandsautomater. Med fatale følger for især de i forvejen svage familier og deres børn, som mistrives og kommer skævt ind på tilværelsen. Og er det ikke en gåde for mange af os, at fastfood, burgere og pomfritter, som faktisk ikke smager ret godt, har en så tiltrækkende og vanedannende virkning på børn? I bogen er også artikler om de talrige tilsætningsstoffer.

Velmenende pædagogiske guruer har også forsøgt at overbevise forældre om, at børn selv ved, hvilken kost der tjener dem bedst. Måske kan der være noget om det, når det handler om børn i velfungerende familier, men det gælder ikke for de svageste, som stiller deres forskellige former for sult med slik og andre former for stof, sukkerstof, i et forsøg på at forsøde det hårde liv.

Resultatet ser vi dagligt, og vi oplever, at det bliver værre og værre, fedmen og den ukontrollerede dårlige opførsel breder sig, og det er ikke kun samfundets, landbrugets og fjernsynets skyld.

Vi har alle et medansvar, og vil man være med til at vende skuden, vil denne saglige, men letlæste og lettilgængelige bog være et godt redskab at tage udgangspunkt i. Dens artikler angriber emnet fra mange forskellige vinkler, gentagelser undgås dog ikke, men skidt, gentagelse er lærdommens moder, og det får derved en alsidig og grundig, overbevisende behandling.

Det er bare med at komme i gang lad os starte med os selv.