Anmeldelse

Slå til

når ungerne skændes - lær børn at løse konflikter efter en vinder-metode

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Slå til - ikke med næven, men som forælder og lærer, når der opstår konflikter blandt børn.

Her er et redskab, vi kan benytte: mediation som konfliktløsningsmodel. Psykolog Susse Humle fører os via en overskuelig vejledning ind i metoden. Såvel bog som medfølgende cd-rom er beregnet til forældre og deres børn, men også i skolen vil vi kunne bruge materialet, når vi vil lære børn at blive konstruktive konfliktløsere.

Mediation betyder, at stridende parter får hjælp til at komme i en fornuftig dialog om problemer, så de selv bliver i stand til at finde en vej ud af dem. Børnene skal selv deltage aktivt i processen. Den voksnes trang til at løse konflikten for barnet skal overtages af dets eget ønske om at få problemet væk.

Konflikten skal betragtes som en vej til udvikling. Børns selvværd vokser, når de selv har været med til at finde en vej ud.

Et vigtigt princip i mediation er, at der ikke findes en forkert oplevelse af en konflikt. Barnets egen oplevelse af virkeligheden er udgangspunktet.

I mediation findes løsninger efter en vinder-metode. Barnet lærer at afgive noget, det kan undvære, og få, hvad det har brug for.

Som voksen optræder du som upartisk mægler. Konflikten løses ved ord i stedet for vold. Børn lærer, at problemer kan løses, uden at nogen dominerer, og de mærker, at det kan betale sig at samarbejde.

Jeg tror, metoden er anvendelig, ikke blot for forældre, men i høj grad for enhver klasselærer og elev i skolen.

Når læreren har ført eleverne ind i metoden, vil computeren kunne erstatte læreren som mægler, når eleverne kan læse og skrive korte sætninger. Computerprogrammet kan ikke hjælpe børnene med personlig varme og lydhørhed, derfor er det en nødløsning, men bedre end ingenting, når tiden i skolen ikke rækker til alt det, vi skal.

Fremgangsmåden, som skal følges af såvel mægler som børn, er klart beskrevet i bog og på cd-rom, og den er bygget op med seks punkter:

1. Der aftales regler for, hvordan parterne opfører sig under forløbet. 2. Børnene fortæller om konflikten. 3. De virkelige problemer findes. 4. Børnene finder løsninger. 5. Den/de bedste løsninger vælges. 6. Der indgås en aftale, som begge parter kan acceptere.

Undervejs tvinges parterne til at udtrykke, hvilke følelser der opstår hos dem. Det er en vigtig gevinst at lære at sætte ord på sine følelser.

Et målrettet arbejde med mediation udvikler barnets forståelse for egne følelser, reaktioner og handlinger. Der er meget at vinde ved at kaste sig ud i dette, ikke bare i hjemmet, men også i 4.a og 6.c, og voksne kan sandelig også lære noget.

Jeg synes, vi skal gå i gang.