Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Jeg finder det forfriskende og sympatisk, at det ikke er den nok så bekendte førskolebogs side for side- og dag for dag-arbejdsform, men en anden vigtig del af børnehaveklassens praksis, nemlig litteratur, fortælling, højtlæsning, fantasi og eventyr, som er materialets basis.
At forfattere og forlag så har valgt, at der alligevel skal være en arbejdsbog, selv om der hverken er behov eller logisk begrundelse herfor, kan kun skyldes, at de tror, at sådan en må der være! Det vender jeg tilbage til.
I »Bogslottet« foregår læse- og skrifttilegnelsen i vekselvirkning mellem lydmetode og helhedslæsning, den interaktive læsemodel.
Læseudviklingen sammenlignes med et træ. Alt det, et barn lærer tidligt i livet, danner grundlag for dets læse- og skriveudvikling. Læsetræets rødder er barnets tidlige erfaringer. Udviklingen, måden hvorpå barnet arbejder, bearbejder og lærer, udgør træets stamme, som får næring fra rødderne. Det samme gør træets krone, som dannes af al den forskelligartede skriftlighed, man livet igennem skal forholde sig til.
Læsetilegnelse er altså ikke kun en sag for skolen. Forældre og daginstitutionspædagoger skal inddrages og kende vigtigheden af stimulering af og positiv respons på barnets læse- og skriveforsøg.
Derfor er vejledningens afsnit om forældresamarbejde og forældre som resurse væsentlige. Som supplement til »kuffert til rejsen-tanken« er der kopioplæg til et spørgeskema til forældrene med relevante spørgsmål i kategorien: »Hvad skal vi vide om jeres barn, for at det kan lære bedst muligt?«
Kopimappen »Hemmelige lektier« bygger videre på dette, for den indeholder små mærkater med samtalestof om »mig selv«, hjem og familie samt om følelser, drømme og fantasi. Der er endvidere spørgsmål om kultur og almen viden, som forældrene opfordres til at drøfte og hjælpe deres barn med at besvare.
I lærervejledningen er der afsnit om den teoretiske baggrund og det praktiske arbejde med materialet. Desuden er der afsnit om leg, fortælling, læsning, skrivning, sproglig opmærksomhed, forældresamarbejde, organisering og observation. I hvert af disse afsnit er der afvekslende forslag og gode ideer til praksis i bred forstand og om arbejdet med de store og små bøger, som hører til materialet. På omslaget af hver bog er der desuden forslag til bearbejdelse og aktiviteter i forbindelse med bogens indhold.
Hermed nogle korte sammenfatninger, som siger noget om intentionerne og indholdet i de enkelte afsnit:
Bøgerne kan læses af børn, der endnu ikke har lært at læse, og der stilles skriftlige opgaver til børn, som ikke kan skrive, men det er i orden, for det foregår på legens grund. Når man leger, bemærker man ikke, at noget er svært.
Det understreges, at børn lærer at læse af nysgerrighed og ikke gennem formel træning.
Børn lærer ved at lytte til fortællinger, ved at genfortælle og fortælle egne oplevelser. De lærer, når de spiller teater, og når de fremlægger deres hemmelige lektier for kammeraterne. Og de lærer ved at få læst højt hver dag.
Den tid og vægtning, vi giver fælles skrivning og læsning, viser børnene, hvor vigtigt vi anser det for at være. Der skal være megen skriftlighed helt fra starten, så børnene ser, at skrivning er et vigtigt kommunikationsmiddel, og de opmuntres til selv at øve, opdage, undersøge og afprøve.
Det drejer sig om at have sproglig opmærksomhed, at kunne både høre og se sproget.
Vi skal skabe »mulighedernes rum«, som giver plads til det hele og til alle hele børn!
Når undervisningen differentieres, og hvert barn arbejder i eget tempo, kræver det, at børnehaveklasselederen har dokumentation for elevernes udvikling.
Jeg mener, som allerede sagt i indledningen, at »Sprogslottet« er et udmærket materiale til børnehaveklassen. Det kan være supplement og inspirationskilde i den praksis, man har valgt, og det giver plads til skolens øvrige projekter.
Men der var jo lige det med arbejdsbogen! Den har kun sporadisk sammenhæng til bøgerne og de øvrige aktiviteter, og så er den, rent ud sagt, meget lidt spændende. Der er så mange gode og udfordrende ideer i materialet, at arbejdsbogen er helt overflødig.
Derimod kan jeg godt anbefale at finde »Bogslottet« på »elevunivers.alinea.dk« og lade børnene bruge de varierede opgaver der som supplement til arbejdet.