Anmeldelse
Idræt/Sundhed
Ta` ryggen med i skole
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Af Børge Koch
147 sider, 168 kroner
Kroghs Forlag
Rygproblemer er en folkesygdom, og årsagen til 15-20 procent af alle sygedage i Danmark.
På baggrund heraf har 1.250 skoleelever fra 9. og 10. klasse deltaget i en spørgeundersøgelse, der kunne afdække elevernes holdning til idrætsfaget og afdække omfanget af ryglidelser.
Bogens første del beskriver rygundersøgelsen, der bliver sat ind i en bredere sammenhæng, idet undersøgelsen også sætter fokus på værdinormer og holdninger til fagene i skolen.
Den værdi og holdningsprægede del af undersøgelsen er sammenlignelig med en tilsvarende undersøgelse gennemført af Poul Skov i 1976 og 1978.
Rygundersøgelsen af de 724 elever viser, at hver anden dreng og hver tredje pige klager over rygsmerter. Set i forhold til en international undersøgelse ligger tallene i Danmark højt.
Anden del af bogen gennemgår rygsøjlens anatomi, bevægelser og biomekanik og angiver mulige årsager til rygproblemer. Herefter giver bogen flere bud påøvelser til træning af ryg, illustreret og indsat som bilag bag i bogen.
Bogen lægger herefter stor vægt på den sundhedsfremmende undervisning, som timeløst emne og som en del af idrætsundervisningen.
Der er bilag, udførlig litteraturliste og notehenvisninger bagest i bogen.
Bogen har flere formål, nemlig at sætte tal og handlemuligheder på rygproblemer og gennem sundhedsundervisning at øge elevernes handlekompetence.
Den sætter rygproblemer og sundhedsbegrebet ind i et større perspektiv og lægger op til øget fokus på sundhedsbegrebet. Der er mange gode forslag til, hvordan der kan arbejdes med den sundhedsfremmende undervisning.
Bogen anbefales til idrætslærere, sundhedspersonalet på skolerne og til information og debat på beslutningsniveau, og bør stå på skolebiblioteket.
Britta Vestergaard