Anmeldelse

Julebogen

Så skal der jules

Masser af inspiration til juleriet, men de pædagogiske overvejelser må læreren selv gøre sig.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Traditionen med selv at lave ting og pynt i tiden op til jul er klassisk. Og mon ikke de fleste husker nogle ting, der har haft særlig betydning, eller som de syntes, det var sjovt at klippe eller sy, dengang de selv var børn?

Fakta:

Titel: Julebogen

Forfatter: Sabine Lemire

ISBN: 9788711382806

Pris: 199,95

Sider: 118

Forlag: Carlsen

Sabine Lemire giver i denne version af ”årets julebog” sit bud på, hvad der kan laves sammen med og til børn. Bogens helt store styrke er, at forfatteren er mor til fire og har en fin fornemmelse for, hvad der er muligt, og hvor lidt der skal til, for at noget fungerer dekorativt og stemningsskabende. Der er ikke så mange overvejelser over pædagogiske mål, designprocesser eller håndværksmæssige ditto, men der er masser af forslag til, hvordan gamle kendinge som julekalenderen, gavesokken eller kalenderlyset med få midler kan få et nyt og farverigt udtryk.

Hele vejen igennem fornemmes en legende, men også yderst praktisk tilgang til, hvad der kan laves ud fra de forhåndenværende søms princip. Personligt tror jeg, at en grundig oprydning i gemmerne – uanset om det er i hobbyhjørnet derhjemme eller i faglokalet på skolen – vil bringe masser af materialer til veje, der ud fra de mange farverige ideer vil kunne bruges i tiden op til jul.

Her er det effekterne, der tæller, limpistolen bliver flittigt brugt, ligesom der er forslag til, hvordan forskellige typer pap kan genskabes som glade sprællemænd, dukkesenge, små nisser eller huse i en festlig nisselandsby. Set ud fra et håndarbejdsperspektiv er der brugbare ideer til for eksempel små spil, kaninpuder, glade nisser eller alternativ julepynt, ligesom der gives forslag til lidt guf i form af havregrynskugler, klatkager og mere traditionelt julebag.

Bogen er primært en familiebog, men mon ikke de fleste lærere og pædagoger gerne lader sig inspirere, når vi nærmer os december? I den sammenhæng udgør bogen et charmerende og nutidigt indspark – understreget af en festlig og farverig styling. Hvis der pejles mod undervisning, for eksempel på mellemtrinnet, er der brug for at vælge ud og afgrænse, hvilke ideer det vil give mening at arbejde videre med.