Hjerneskadet skaber vejviser for ligesindede
Senhjerneskadede kan hente oplysninger om blandt andet genoptræning, undervisning og aktiviteter på en ny hjemmeside, som en hjerneskadet har skabt som led i sin undervisning. En anden ny hjemmeside giver gode råd om misbrug blandt udviklingshæmmede.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Johnny Sønnichsen fra Nyborg er hjerneskadet efter en hjerneblødning i 1994. Han var da 49 år og havde en stilling som direktør i en større virksomhed.
"Når man får en hjerneskade, er det vanskeligt at få sammenhængende oplysninger om, hvilke muligheder man har for at få hjælp efter udskrivningen fra sygehuset. Min kone måtte løbe fra Herodes til Pilatus og tilbage igen. Senere fandt jeg ud af, at næsten alle, der får en hjerneskade, oplever, at de får for lidt og for dårlig information. Derfor opstod ideen om vejviseren", siger Johnny Sønnichsen.
Hjemmesiden - www.vejviserforsenhjerneskadede.dk - er let overskuelig og opbygget med et enkelt design. Den oplyser om mulighederne for rådgivning, genoptræning, hjælpemidler, bolig, undervisning, aktiviteter og foreninger. Desuden er der henvisninger til nyttige hjemmesider.
Hjemmesiden signalerer en vej frem
Ud over at give informationer for skadede og deres pårørende er Johnny Sønnichsens mål med hjemmesiden også at signalere en vej frem:
"Når man får en hjerneskade, mister man selvstarteren. Man får en før og efter situation, og det kan give dybe depressioner. For jeg ved, hvem jeg var. Men hvem er jeg nu? Hvad er jeg? Er der overhovedet noget tilbage?"
Senhjerneskadede vil gerne tilbage til det, de var før skaden. Da de kunne noget mere. Da de vidste, hvem de var, understreger Johnny Sønnichsen.
"Jeg mistede talen og kunne ikke forstå, hvad der blev sagt. Jeg har været nødt til at lære alfabetet forfra og lære at tale igen. Mange af os gemmer os og vil gerne være usynlige, fordi vi gerne vil opfattes, som vi var, før vi fik skaden. Men det er vigtigt at huske, at selv om vi har mistet vores identitet, så kan vi til en vis grad skabe os en ny og gøre eftersituationen stærk nok til at bære den nødvendige mængde livskvalitet til et godt liv", siger hjemmesidens skaber.
Vejviseren er blevet til i et undervisningsforløb
Om sit arbejde med vejviseren siger Johnny Sønnichsen:
"Jeg vil gerne være med til at gøre det lettere for andre hjerneskadede. Og jeg vil gerne gøre noget i samfundslivet, selv om jeg ikke kan ret meget".
Vejviser-hjemmesiden er blevet til i et undervisningsforløb på CSV SydØstfyn - Center for Specialundervisning for Voksne - hvor Johnny Sønnichsen er kursist. Centret har støttet med udgifterne til hjemmesiden, og Nyborg Kommunes Handicapråd har udtrykt sin store anerkendelse af hjemmesiden.
Rådet støtter også Johnny Sønnichsens planer om at følge vejviseren op med en pjece med samme indhold som hjemmesiden.
"Den skal ud til praktiserende læger, sagsbehandlere, apoteker og biblioteker, og det er mit håb, at alle med en hjerneskade får pjecen i hånden, allerede mens de ligger på sygehuset, så de kan se, at der er muligheder for hjælp", siger Johnny Sønnichsen.
Ny hjemmeside om udviklingshæmning og misbrug
Der er ligeså mange alkoholmisbrugere blandt udviklingshæmmede som i resten af befolkningen. Men udviklingshæmmede misbrugere får sjældent en kvalificeret behandling for deres misbrug.
Derfor har Servicestyrelsen lanceret en ny hjemmeside, hvor pædagogisk personale og misbrugsbehandlere kan få information, inspiration og gode råd om, hvordan de kan støtte udviklingshæmmede gennem et behandlingsforløb. De kan også stille spørgsmål til fagfæller i hjemmesidens brevkasse.
Der er link til begge artikler til højre for artiklen.