Ingeniørforeningen: Chromebook-sag viser, at myndighederne har sovet i timen

Det er helt uforståeligt, at danske myndigheder ikke for længst har grebet ind for at sikre en bedre beskyttelse af elevernes persondata, mener IDA

Publiceret Senest opdateret

Både Kommunernes Landsforening og regeringen må melde klart ud om skolernes fremtidige brug af Googles Chromebooks efter sommerens afgørelse fra Datatilsynet, mener Ingeniørforeningen IDA.

”Datatilsynets afgørelse er helt i tråd med den skelsættende Schrems II-dom fra EU-domstolen i 2020, og det burde derfor ikke komme som en overraskelse for nogen. Tværtimod virker det helt uforståeligt, at danske myndigheder ikke for længst har grebet ind for at sikre en bedre beskyttelse af elevernes persondata”, siger it-teknisk ekspert i Ingeniørforeningen, Kåre Løvgren.

EU-dommen opstiller en række skrappe krav til europæiske myndigheder, der bruger eksempelvis amerikanske cloud-løsninger til at behandle borgernes persondata. Det skyldes, at USA anses som et usikkert tredjeland med et utilstrækkeligt beskyttelsesniveau i forhold til de europæiske GDPR-regler. (10/8: formuleringen er rettet af IDA, red.)

I en pressemeddelelse siger Kåre Løvgren, at mange folkeskoler og andre offentlige myndigheder ligger, som de har redt, når de har valgt at engagere sig så tæt med amerikanske techvirksomheder som Google og Microsoft fremfor at tænke i mere bæredygtige og uafhængige løsninger.

"Problematikken om behandling af persondata har været kendt i årevis, og Google leverer jo ikke billige Chromebooks til danske folkeskoler af ren velgørenhed. De gør det for at få en fremtrædende placering i børn og unges bevidsthed, så de tidligt lærer Googles løsninger at kende, mens Google høster både klik og data fra danske børn. Men der findes jo alternativer”, siger Kåre Løvgren og peger på Tyskland som et eksempel på bæredygtige og GDPR-ansvarlige it-løsninger.

”Her og nu handler det om at minimere de data, man lægger op i skyen. Det gælder faktisk for alle offentlige myndigheder, at de skal tænke i en bedre anvendelse af cloud, som man i dag hovedløst lægger hvad som helst op i. For eksempel er det som oftest slet ikke nødvendigt at gemme alle data med CPR-nummer for at løse en opgave, men det gør de fleste myndigheder alligevel”, siger Kåre Løvgren.

Powered by Labrador CMS