Handlingsplan mod motionsdoping

Gennem en obligatorisk mærkningsordning skal fitnesscentre oplyse, om de gennemfører dopingkontrol eller ej, og straffen for distribution af doping skal skærpes. Regeringen har fremlagt en handlingsplan, som skal bekæmpe doping blandt motionister.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Handleplanen mod motionsdoping skal bekæmpe den doping, som misbruges af motionister i landets motions- og fitnesscentre. Det er sundheds- og forebyggelsesminister Jakob Axel Nielsen og kulturminister Brian Mikkelsen, der sammen har fremlagt handlingsplanen.

"Vi er i de senere år i stigende grad blevet opmærksomme på, at dopingmisbrug ikke kun findes hos eliteidrætsudøvere men også i fitnesscentrene blandt almindelige motionister. Det er en trist og sundhedsskadelig tendens, som vi skal have dæmmet op for. Idræt skal dyrkes uden brug af doping, uanset hvilket niveau det foregår på. Denne handlingsplan er en klar styrkelse af det folkesundhedsmæssige projekt, som handler om at drive dopingen ud af fitnesscentrene", siger de to ministre i en pressemeddelelse.

Mærkningsordning, straf og oplysning

Handlingsplanen består af tre tiltag. Der skal indføres en mærkningsordning, hvor det er obligatorisk for fitnesscentre at oplyse, om de gennemfører dopingkontrol eller ej. I dag har Anti Doping Danmark en samarbejdsaftale med Dansk Fitness- og Helseorganisation, som betyder, at der foretages dopingkontrol i centre, hvor cirka halvdelen af landets fitnessmedlemmer kommer.

Dopingloven skal ændres, så straffen for udbredelse af dopingmidler skærpes. Ved ethvert tilfælde af forhandling eller udlevering af dopingmidler skal der som hovedregel idømmes frihedsstraf.

Anti Doping Danmark skal have støtte til en intensiv og målrettet oplysningskampagne, som især retter sig mod unge mænd med særlig risikoadfærd og i alderen 13-18 år.

Målet er, at handlingsplanen bliver et skridt mod en motionsidræt helt uden doping.