Ingen kommer for sent på Tune Skole

Når skoledagen starter, eller frikvarteret er slut, ringer klokken to gange på Tune Skole i Greve Kommune. Desuden har ledelsen brugt tid på de elever, der kom for sent. Det betyder, at hverken elever eller lærere nu kommer for sent til timerne.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Man skulle tro, at lærere og elever hurtigt vænner sig til, at klokken ringer to gange, og at man ikke behøver troppe op i klasselokalet før efter andet ring. Men sådan er det ikke, fortæller tillidsrepræsentant på Tune Skole Tina Beck-Nilsson om ordningen, der nu har fungeret i over et år.

"Det er faktisk ikke tilfældet. Det er sådan, at børnene er klar, når timerne starter", siger hun.

Ledelsen tager ansvar

Skoleledelsen tager et stort ansvar i forhold til, at ingen kommer for sent, og det virker rigtig godt, mener hun.

"Da vi startede med ordningen, stod ledelsen om morgenen uden for og tog i mod børnene og gav dem sedler med hjem, hvis de kom for sent. Der var mange forældre, der gav udtryk for, at det var en hjælp til at få børnene hurtigere ud af døren om morgenen".

Selv om skolelederen ikke længere står ved indgangen hver morgen, er det fortsat ledelsens ansvar at tage sig af de elever, der trods ordningen kommer for sent.

"At ledelsen tager sig af det, fjerner presset fra os lærere. Nu er det ikke os, der skal rende og spille bussemænd overfor eleverne hele tiden, og det er ikke os som lærere, der skal bruge tid på det. Ansvaret er lagt over til ledelsen, og så kan vi tage os af det vi skal - nemlig undervisningen", siger Tina Beck-Nilsson.

Undervisningen kommer godt fra start

En af gevinsterne ved ordningen er, at timerne kommer godt fra start til glæde for både lærere og elever. Selv om eleverne ikke var så glade for ordningen i begyndelsen, så synes de nu, at det er rart, at der er ro i undervisningen, og at de kan komme i gang uden at blive afbrudt. Det er i hvert fald meldingen fra den 9. klasse, som Tina Beck-Nilsson underviser.

Også blandt lærerne er der tilfredshed med ordningen.

"I starten var der lidt murren blandt lærerne over, hvad det nu skulle til for, og 'hvorfor skal vi have mere kontrol?'. Men i det store hele er mine kolleger nu tilfredse med ordningen. Især fordi det har taget en arbejdsopgave væk fra lærerne, og fordi vi nu kan begynde undervisningen til tiden og på den måde få mere ud af timerne".

Elever og lærere kommer til tiden

Ordningen blev indført, fordi skolen oplevede, at der var store problemer med elever, der kom for sent.

"Der går enormt meget tid fra undervisningen, når nogen kommer for sent. Man bliver afbrudt og skal bruge tid på at tage fat i dem og spørge, hvorfor de kommer for sent", mener hun.

På landsplan kommer også mange lærere for sent til timerne, viste en undersøgelse fra Danmarks Pædagogiske Universitetsskole i foråret 2009.

"Selvfølgelig har der også været lærere, der kom for sent hos os, men det var ikke det, der var det største problem, og det er i hvert fald ikke noget problem længere", siger Tina Beck-Nilsson.

Og da debatten om lærere, der kommer for sent, igen kom op i medierne i efteråret, blev emnet også debatteret på lærerværelset på Tune Skole.

"Da var det rart at kunne sige, at det ikke er noget problem her. Vi kommer til tiden".