Erhvervsorganisation: Energirenovering vil gøre lærere raske og elever kloge

Der kan spares store beløb på at energirenovere skolebygninger. Har kommunerne ikke har råd til investeringen, står en række virksomheder parat til at gøre det "gratis".

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

De vil gerne i gang med såkaldte Esco-projekter (Energi Service Company), der går ud på, at virksomheden tager sig af de nødvendige bygnings- og energimæssige ændringer mod i en årrække at få de penge, der spares på varme- og elregningen.

"Når vi ser på behovet og udviklingen i den offentlige sektor, så er Esco-løsninger svære at komme udenom. Men nu skal vi først til at finde ud af, hvordan vi vil gå ind på området", siger Ole Sundman, afdelingschef for energiløsninger hos Dong Energy til fagbladet Ingeniøren.

Betaling over syv år

Organisationen Dansk Erhverv har regnet ud, at der på landets folkeskoler vil kunne spares 162 mio.kr. årligt, hvis der gennemføres energirenoveringer i samme omfang som de, der i øjeblikket foretages i Greve.

Siemens er ved at gennemføre energiforbedringer på kommunens 12 folkeskoler. Når arbejdet er færdigt, ventes det, at der kan spares to mio. kr. om året.

Indtil 2018 er det dog hverken kommunen eller skolerne, der får økonomisk glæde af det mindre varme- og elforbrug. De første syv år går pengene til Siemens.

"Markedet er modent til Esco nu. Regeringen stiller krav om at energibesparelser i offentlige bygninger skal gennemføres, og den private sektor er også meget mere moden til at gå ind i den type aftaler", siger regionchef i teknikentreprenørvirksomheden YIT til Ingeniøren.

Raske lærere og kloge elever

Dansk Erhverv er meget interesseret i at få Esco-projekter i gang på skoler. I netudgivelsen Dansk Erhvervs Perspektiv stiller organisationens sekretariatschef Torben E. Hoffmann Rosenstock forbedrede PISA-resultater og kraftigt dalende sygefravær blandt lærerne i udsigt, fordi energibesparelserne vil føre til bedre indeklima.

"Energirenovering af skolerne kan give op mod 700 gratis lærerstillinger" er overskriften og i artiklen hævdes det, at Esco-projekter vil betyde, at danske skolelever ryger fra middel- til topplaceringer i Pisa-testene i naturfag, læsning og matematik, fordi et bedre indeklima vil forbedre indlæringen.

Foruden Greve har Gribskov, Kalundborg og Kerteminde kommuner gang i Esco-projekter på folkeskoler.

Læs mere

Dansk Erhvervs Perspektiv

Powered by Labrador CMS