Anmeldelse

Geografi

På opdagelse i jordens indre

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Cd-rom, 399 kroner

Bruger- og lærervejledning, 22 sider, 30 kroner

DR Multimedie

Systemkrav minimum: 486 DX/33 megahertz, otte megabyte ram, to gange speed cd-rom-drev, 13 megabyte ledig harddisk, otte bit lydkort, højtalere, Windows 95 eller 3.1x

Den ultimative guide til kræfter, der former vores foranderlige planet. 600 illustrationer, 99.000 ord, 13 videoer, 50 animationer, 30 interaktive udstillinger. I det virtuelle museum kan du følge de geologiske processer, der har skabt alle mineraler og bjergarter, som Jorden består af. Henvender sig til alle nysgerrige og videbegærlige fra ti år. Dette er uddrag af informationerne på papæsken, cd-rommen leveres i.

Det lyder imponerende. Mediet er appellerende for mange. Der kan utvivlsomt hentes masser af informationer, hvis man har forudsætningerne for at forstå dem. Men det har folkeskolens elever ikke. Der er anvendt et videnskabssprog, som ikke forstås af elever i overbygningen, for slet ikke at tale om børn fra ti år! Produktet, som baserer sig på et udenlandsk forlæg (Dorling Kindersley), er udgivet med støtte fra Undervisningsministeriet, men støtten er åbenbart ikke blevet anvendt til en sproglig/pædagogisk bearbejdelse.

Bruger- og lærervejledningen, som er forfattet af Erik Schou Jensen fra Geologisk Museum, giver en rundvisning i materialet samt en halv snes opgaver. I øvrigt indeholder selve cd-rommen en aktivitet kaldet 'Opbyg Jorden' gående ud på at løse en række opgaver. Også hertil kræves mere end almindelig tålmodighed og omtanke.

Synd, at materialet, som i sit udgangspunkt er spændende, ikke kan anvendes i skolen. Måske kan en geografilærer med særlig interesse i geologi bruge den i sin forberedelse. Jeg tror gerne, at cd-rommen kan anvendes på et højere niveau i undervisningssystemet. Men det er en anden sag.

Finn Sørensen