Anmeldelse

Fysik/kemi

Farlige kemiske stoffer på skoler

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

3. udgave

Af Henning Henriksen og Erik Pawlik

55 sider, 79 kroner

Kroghs Forlag

I går et harmløst stof, i dag står det på listen som farligt, men hvordan farligt? Nye stoffer fremragende til deres formål dukker op, men er de giftige? Svarene kan man med forbavsende stor sikkerhed finde i dette lille hefte, som indeholder en liste over langt de fleste af de stoffer, som anvendes i undervisningen. Stofferne beskrives med hensyn til risiko og sikkerhedsforanstaltninger.

Der indledes med korte afsnit om heftets anvendelse og om mærkning af beholdere med farlige stoffer. Som eksempel på det sidste vises etiketten for ammoniumdichromat, dette smukt glitrende orangefarvede stof, hvormed utallige kemilærere har lavet den kemiske vulkan. Det er imidlertid eksplosivt, meget giftigt og miljøfarligt og dermed naturligvis uvedkommende i folkeskolesammenhæng.

Hovedafsnittet er et udvalg af Miljø- og Energiministeriets meget omfangsrige liste over farlige stoffer. Hvert stof betegnes med en farebetegnelse og en eller flere risikosætninger og sikkerhedssætninger. Stofferne er anført i alfabetisk rækkefølge, så særlig kemisk viden ikke er en forudsætning for at finde rundt.

Heftet hører hjemme i alle faglokaler, hvor der anvendes kemikalier. Foruden læreren, som er den oplagte bruger, vil større elever uden vanskelighed kunne anvende det.

Gunnar L. Clausen