Anmeldelse
Fysik/kemi
Kemisk produktion og forurening
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
- Ny fysik/kemi 7
Af E. Flensted-Jensen, Henning Henriksen og
Poul Thomsen
Grundbog 95 sider, 135 kroner
Gyldendal
Høj faglig standard og gennemtænkt og velbegrundet stofvalg i kombination med en informationstæt tekst og gode illustrationer gør denne bog anbefalelsesværdig til elever i 9.-10. klasse. Men den kræver sin mand, så fagligt og læsemæssigt svage elever vil få deres hyr med den.
På den pædagogiske side hyldes ingen bestemt metode. Læreren må under hensyntagen til sin klasses niveau og interesse tilrettelægge undervisningen og derefter afgøre, om bogen kan tilgodese de stillede krav, hvilket den i de fleste tilfælde vil kunne. De officielle krav om indhold lever den ubetinget op til.
Det overordnede emne er kemisk produktion og forurening. Til at belyse det har man valgt at komme ind på følgende: Planeten Jorden, hvor bogens gennemgående problemstillinger trækkes op, katalysatorer for eksempel i selvrensende ovne og kraftværker, kunstgødning, mørtel og cement, emulgatorer for eksempel i salatdressing og is og endelig forurening og bekæmpelse af forurening.
Den opmærksomme læser vil bemærke, at stofvalget afspejler dansk kemisk industris styrkeområder.
Forureningsafsnittet er nøgternt og neutralt.
Progressionen gennem seriens bind retfærdiggør, at der her i syvende bind bruges en del kemiske betegnelser, formler og ligninger. De kan naturligvis ikke være et mål i sig selv, men må ses som et nødvendigt middel til at forstå og på kvalificeret måde danne sig meninger om vigtige dagligdags og samfundsmæssige emner. Således fyger betegnelser som CFC-gasser, flerumættede fedtsyrer og nitratforurening en om ørerne selv i den mest ydmyge avis.
Eksperimenterne er delt op i fællesforsøg og laboratorieopgaver, det var det, vi førhen kaldte demonstrationsforsøg og elevforsøg. Der er nye og gammelkendte forsøg imellem hinanden, men som altid i denne serie gælder, at det er sikre og velfungerende forsøg, som kun ved udpræget fummelfingrethed kan give andre resultater end de forventede.
Gunnar L. Clausen