En del af de varslede sanktioner - skulle de blive gennemført - indebærer, at skolen skal tilbagebetale statslige tilskud, som den har modtaget fra 8. december 2021. Ifølge Berlingske modtager skolen tilskud på cirka 50 millioner kroner årligt.

Herlufsholms bestyrelse trækker sig:
Styrelse varsler sanktioner

Styrelsen for Undervisning og Kvalitet retter hård kritik mod kostskolen Herlufsholms bestyrelse.

Publiceret Senest opdateret

Hele bestyrelsen for Herlufsholm Skole har lørdag besluttet på et ekstraordinært møde, at den træder tilbage.

Det oplyser skolen i en pressemeddelelse lørdag aften.

- Det er i skolens interesse, at vi får ro om Herlufsholm, lyder det i meddelelsen.

- Arbejdet med at få valgt en ny bestyrelse, som skal sikre trivsel og en god skolegang for alle eleverne på skolen, er nu sat i værk.

Styrelsen for Undervisning og Kvalitet retter imidlertid hård kritik mod bestyrelsen i en foreløbig vurdering af trivslen på skolen.

Desuden har styrelsen varslet en række sanktioner, som skolens bestyrelse dog ikke er enig i.

Undersøgelsen tager blandt andet udgangspunkt i TV 2's kritiske dokumentar om skolen, hvor en række tidligere elever står frem og fortæller om et miljø præget af mobning og krænkelser.

Det fremgår af undersøgelsen, at styrelsen for alvor bekymrer sig for elevernes trivsel.

En del af de varslede sanktioner - skulle de blive gennemført - indebærer, at skolen skal tilbagebetale statslige tilskud, som den har modtaget fra 8. december 2021. Ifølge Berlingske modtager skolen tilskud på cirka 50 millioner kroner årligt.

Den 8. december blev der gennemført et anmeldt tilsynsbesøg på skolen, hvor styrelsen havde samtaler med ledelsen, sovesalslærere og elever om trivslen på skolen.

Styrelsen fremsætter især alvorlig kritik af bestyrelsen, fordi den har haft ansvaret for, at loven er blevet overholdt. Og det er den altså ikke, lyder den foreløbige vurdering.

Styrelsen vurderer derfor, at der vil være grundlag for at foretage en række markante ændringer på Herlufsholm for at overholde gældende regler på området.

Man ser gerne, at skolen blandt andet afskaffer enhver tradition, der giver de ældste elever "særlige privilegier på bekostning af andre elever på skolen".

Skolens bestyrelsesformand, Torben Lowzow, har i samme ombæring, som bestyrelsen har meddelt, at den træder tilbage, indgivet sin begæring om at få lov til at trække sig. Det skriver skolen i pressemeddelelsen.

Snarest vil samtlige nuværende bestyrelsesmedlemmer fratræde, og så vil skolen gå i gang med at sammensætte en ny bestyrelse, skriver skolen videre.

Herlufsholm har nu muligheden for at fremsætte eventuelle bemærkninger til styrelsens vurdering. Det skal ske senest den 8. august. Herefter vil den endelige afgørelse i sagen falde.