Nye tal: De ældste elever har mest fravær

Eleverne i folkeskolen var i gennemsnit fraværende 11,5 dage i skoleåret 2018/19. Det er lidt mindre end året før. Sygefravær stod for godt halvdelen af fraværet, mens 3,5 dage var fravær med tilladelse. Det ulovlige fravær udgør 1 procent af det samlede fravær, viser nye tal.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Skoler skal fremover som minimum notere, om elever i 7. -10. klasse er mødt i skole, og om de stadig er der ved dagens afslutning. Det er en af konsekvenserne af de nye fraværsregler, som træder i kraft fra nytår.

Af reglerne fremgår det, at forældrene kan blive trukket i børnechecken, hvis deres barn har mere end 15 procent ulovligt fravær i løbet af et kvartal.  

I dag offentliggør Undervisningsministeriet de årlige tal for fravær i folkeskolen. Tallene viser, at eleverne sidste skoleår i gennemsnit var fraværende 11,5 dage - hvilket svarer til 5,8 procent på et år. Kun to dage svarende til 1 procent af det samlede elevfravær dækker over ulovligt fravær. Resten er sygdom og fravær med tilladelse.

Tallene viser, at der er grund til at være ekstra opmærksomme på de ældste elever i skolen, for de ældre elever er fraværende flere dage end de yngre elever i indskolingen. Og de ældre elever har både mere sygefravær og ulovligt fravær end de yngre elever.

Så kom fraværsreglerne: De ældste elever skal også registreres sidst på dagen

Fraværstallet er på niveau med sidste års fravær

Elevernes gennemsnitlige fravær er steget en smule hvert år siden skoleåret 2013/14. Men i år falder det en lille bitte smule fra forrige skoleår fra 5,9 procent til 5,8 procent. Det er sygefraværet, som er faldet, står der i notatet om elevfravær:

"Elevfraværet for skoleåret 2018/2019 ligger på niveau med elevfraværet for det foregående skoleår 2017/018. Dog er der en lille nedgang i elevernes sygefravær sammenlignet med forrige skoleår".

Når det kommer til antallet af elever med højt fravær, er det også faldet en smule:

"Spredningen i det samlede elevfravær har de seneste år vist, at en voksende andel af eleverne har et fravær over 10 procent, svarende til et fravær på over 20 dage i løbet af et skoleår. Denne andel er blevet en smule mindre i 2018/2019. I år har 14,2 procent af eleverne mere end 10 procent fravær, mens 14,6 procent sidste år havde et fravær på over 10 procent", står der i notatet.  

Forældre til 15.300 elever forventes at blive ramt økonomisk af ny fraværsstraf 

Naturligt niveau for fravær

Formand for Undervisningsudvalget i Danmarks Lærerforening Jeanette Sjøberg glæder sig over, at der sker et lille fald, men hun kan ikke pege på, hvad der giver faldet.

"Det er positivt, at det er blevet lidt bedre. Man kan gisne om, hvorvidt det har noget at gøre med, at  skolerne har forkortet skoledagen mange steder. Det gennemsnitlige fravær er nok, hvad man kan forvente. En forkølelse og en influenza og en fridag eller to til et eller andet i familien er nok, hvad man kommer ud for i løbet af et skoleår", siger Jeanette Sjøberg.

Tallene viser også, at det er sandsynligt, at de forældre, der kommer til at opleve et træk i børnechecken på grund af elevfravær er dem, som ikke har en høj uddannelse.

Andelen af elever med højt fravær er mindre i gruppen med elever, hvis forældre har en videregående uddannelse. I denne gruppe har 9 procent af eleverne et fravær på over 10 procent. Sammenlignes det med gruppen af elever, hvis forældre har grundskolen som højeste fuldførte uddannelse, udgør andelen af elever med højt fravær 27 procent.

Læs mere

Elevfravær i folkeskolen 2018/2019