Forskere vil finde dokumentation for, at nationale test gavner

Det nye danske clearinghouse for uddannelsesforskning, som på regeringens initiativ åbnede på DPU sidste år, har som sin første store opgave besluttet at undersøge, hvad der findes af forskning, som indikerer, at standardiserede test gavner skolen

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Vi håber at finde evidens for, at resultaterne lader sig anvende pædagogisk. På den måde kan vi forhåbentlig give lærerne inspiration til at udnytte de nye muligheder", siger lederen af clearinghouse, professor Svend Erik Nordenbo, på DPU's hjemmeside.

Det var nemlig et vigtigt politisk argument for indførelsen af de nye nationale test, at lærerne skal kunne bruge dem til at planlægge undervisningen bedre i forhold til den enkelte elev.

Det nye ved de nationale test, hvoraf de første løber af stablen i samtlige 6. og 8. klasser fra 1. maj i år, er at obligatoriske og standardiserede. Der er intet i Pisa-undersøgelserne, der tyder på, at elever fra skolesystemer med standardiserede test, klarer Pisa-opgaverne bedre end elever fra andre skolesystemer. Spørgsmålet er, om der er evidens i anden pædagogisk forskning for, at standardiserede test er et værdifuldt pædagogisk redskab. Det er den opgave, Dansk Clearinghouse for Uddannelsesforskning har stillet sig selv at undersøge i et systematisk såkaldt review. Foreløbig er der sat navn på to medlemmer af den forskergruppe,d er skal skrive reviewet. Det er den svenske adjunkt Helena Korp, der i 2006 skrev afhandlingen 'Lika chanser på gymnasiet? En studie om betyg, nationella prov och social reproduktion' ved Malmö Högskola, og professor Peter Allerup, Danmarks Pædagogiske Universitet, der bl.a. er forfatter til bogen 'Statistik og test - nogle forudsætninger og muligheder' fra 2005. Når gruppen er endeligt sammensat, vil der blive udarbejet en protokol for reviewet, der fastlægger de præcise spørgsmål, forskerne skal søge svar på. Denne protokol vil blive offentliggjort:

"Det handler om at skabe størst mulig åbenhed om fremgangsmåden. Alle vil kunne følge med i, hvordan forskerne kommer frem til deres vurdering af evidensen", siger Svend Erik Nordenbo.