Anmeldelse

Forældresamarbejde

Den vanskelige forældresamtale

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Del af serien Den kompetente lærer

Af Susse Humle

56 sider, 123,75 kroner

Alinea

Lad det være sagt med det samme: dette er ikke en håndbog i at tryne forældre eller i, hvordan læreren betingelsesløst overbeviser forældre om, at han har ret.

Den overskuelige bog er derimod et bud på systematisk planlægning og gennemførelse af samarbejde med forældre i de tilfælde, hvor dette ikke fungerer gnidningsløst. Bogen opfordrer til dialog. En sådan forudsætter som bekendt to parter, og vi mindes derfor flere gange om, at læreren ikke altid kan udelukke, at forældrene har ret i et eller flere af deres synspunkter.

Der lægges ikke op til eftergivenhed og laden stå til, men til en systematisk planlægning af et samarbejdsforløb, så problemet omkring eleven belyses alsidigt, før der træffes aftaler om foranstaltninger. Læreren opfordres til nysgerrighed i forhold til, hvad der sker omkring den eller de elever, der gang på gang gør undervisningen vanskelig eller umulig på grund af deres adfærd i klassen. Ikke forstået som nyfigenhed i forhold til barnets hjemlige situation, men som åbenhed. Hvis man bruger sin energi på at være opmærksom frem for på at være irriteret, vil man få et mere komplekst billede af barnet og dermed et langt større spillerum i forhold til mulige foranstaltninger, der kan diskuteres med forældrene. Desuden må man anerkende, at forældrene har et indgående kendskab til deres barn, og at deres forslag til løsninger på problemerne vil have langt større gennemslagskraft end noget, læreren påtvinger dem.

Forfatteren har udarbejdet en begrundet checkliste til brug for forberedelsen af vanskelige samtaler. Selv om nogle af punkterne kan opfattes som selvfølgeligheder, er det fornuftigt nok at tage dem med. For ofte er et væld af gode viljer smuldret på grund af mangelen på systematik.

Naturligvis kan man ikke i en bog forudsige, hvordan en samtale med forældre vil forløbe. Det gør ikke så meget. Hovedsagen er, at læreren har gjort sig klart, hvad han kan komme ud for, og at situationen ikke tabes på gulvet, fordi forældrene ikke opførte sig som forventet.

Læs bogen og brug den som oplæg, næste gang lærerteamet skal forberede skole-hjem-samtaler. For den vil fremme det, som forfatteren slutter indledningsafsnittet med at ønske - nemlig god arbejdslyst!

Tonny Hansen