"Det må være en stor bet for SF. Lige præcis folkeskoleområdet er højt profileret for SF", siger Altingets politiske analytiker Erik Holstein.

Politisk kommentator: Nej til SF er stor bet for partiet

Folkeskolen er en mærkesag for SF, der ikke får lov til at vende retur til forlig, som partiet selv forlod.

Publiceret Senest opdateret

Det gør ondt på SF, at partiet ikke får lov til at genindtræde i forliget om folkeskolen. Det mener Erik Holstein, der er politisk analytiker på mediet Altinget.

Partiet bekræfter torsdag overfor Folkeskolen, at mindst to partier har sagt nej til, at SF kan genindtræde, efter at partiet meldte sig ud kort før valget.

"Det er klart, at det er skidt. Det er et område, der er ekstremt højt profileret for SF. At blive sat uden for indflydelse er langt værre, end hvis SF ikke kom med i et forsvarsforlig".

"Det må være en stor bet for SF. Lige præcis folkeskoleområdet er højt profileret for SF. At blive sat udenfor er en dybt ubehagelig overraskelse, det tror jeg bestemt ikke, de havde kalkuleret med ville ske", siger han.

Området er hjerteblod for venstrefløjspartiet, men det står nu uden for indflydelse på en stor del af dets mærkesager.

SF forlod forliget, så forligspartierne ikke kunne blokere for, at alle landets kommuner fremover kunne få lov til at indføre kortere skoledage.

Den nye regering er mere lydhør, og derfor ønsker SF at vende retur.

Hvis et parti ønsker at genindtræde i et forlig, kræver det, at samtlige partier i forligskredsen accepterer det.

Både De Konservative og Dansk Folkeparti siger nej ifølge Berlingske.

Erik Holstein kalder det naturligt, at de andre partier siger nej.

"Man vil statuere et eksempel. Hvis man gør den slags i en valgkamp for at stemmemaksimere, så kan det godt være, at man får flere stemmer, men det har også konsekvenser på den anden side".

"Det er en barsk konsekvens, men den er naturlig set fra de andre partier, fordi man har været irriteret på SF i valgkampen", siger analytikeren.

/ritzau/