En lærer hedder Kirsten

Kirsten og Jens topper hitlisterne over henholdsvis mandlige og kvindelige læreres navne

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I1940'erne og 1950'erne var Kirsten det mest populære navn til nyfødte piger i Danmark. Og i dag er Kirsten det navn, som allerflest lærere hedder - 2.282 medlemmer af Danmarks Lærerforening eller 1.636 Kirsten'er, hvis man trækker pensionister, skoleledere og børnehaveklasseledere ud af statistikken. I gennemsnit er der altså en Kirsten på hvert eneste lærerværelse landet over. Og kigger man på pædagogerne, så topper Kirsten også listen i fagforbundet BUPL's medlemskartotek.

'Jeg har faktisk altid villet være lærer. Nej, når ret skal være ret - jeg kunne da også godt være blevet pædagog', siger Kirsten Borre Larsen. Men sine 49 år er hun aldersmæssigt en typisk Kirsten. Hun har været lærer på Oehlenschlægersgades Skole i over 23 år.

'Der er tre andre Kirsten'er på det kursus i dansk som andetsprog, jeg tager på Lærerhøjskolen lige nu. Men som jeg husker det, var der ikke andre, der hed Kirsten i klassen, hverken da jeg gik i skole eller i gymnasiet og heller ikke på seminariet', siger Kirsten, der derfor heller aldrig er blevet udstyret med kælenavne som Kisser eller Kisse.

Folkeskolen har bedt Danmarks Lærerforenings medlemskontor finde de mest almindelige pige- og drengenavne frem af registret. Og vi kan lige så godt indrømme, at ideen er tyvstjålet fra BUPL's fagblad 'Børn & Unge'. Og her hittede Kirsten altså også som det allermest almindelige pædagog-navn. Forklaringen er - foruden at begge fag har flere kvinder end mænd - at pædagoger og lærere er ved at være oppe i årene. Faktisk er 70 procent af de danske folkeskolelærere mellem 40 og 60 år, og i den aldersklasse er Kirsten, Jens og Jørgen meget udbredte navne. Jens holdt sig på toppen blandt populære drengenavne fra 1940 og helt frem til 1970, mens lærerne ved navn Jørgen er noget ældre - det var et superpopulært døbenavn fra 1930 til 1949, oplyser navneforsker ved Københavns Universitet Eva Meldgaard. Anne er meget udbredt blandt kvinder i 30-50-års-alderen, mens Hanne er et årti ældre.

Fordanskninger

Jens er det drengenavn, der forekommer oftest i Danmarks Lærerforenings medlemsskare. Og ligesom Kirsten er det i sin oprindelse ikke spor dansk - Jens er en fordanskning af Johannes (Døberen), Kirsten af den romerske martyr Kristina. Går man ind på Folkeskolens hjemmeside på Internet, hvor man kan søge på bladets artikler, debatindlæg og anmeldelser i hele 1999, så giver søgeordet Kirsten 31 hits, mens søgeordet Jens har været nævnt 60 gange. Og selvom vor flittige anmelder Jens Raahauge er en temmelig stor del af forklaringen, så kan det jo godt give stof til eftertanke på redaktionen.

Kirsten Borre Larsen underviser i øvrigt en multikulturel modtageklasse for større børn i dansk og har tidligere blandt andet undervist i engelsk, dansk og idræt. Hendes idrætselever har også haft glæde af hendes tidligere og nuværende fritidsinteresser - før 1992 var det fodbolden, der fyldte fritiden, nu er den sendt på pension, og Kirsten er 'caller' i traditionel squaredance, som den nybyggerne skabte af deres medbragte folkedanse. Hun er for længst holdt op med at spekulere for meget over løn og arbejdstidsregler - var det for den slags, skulle man have fundet sig et andet fag.

'Men ungerne - de er dejlige!'

Hitlisterne

Top 5 i DLF's medlemsregister:

Kirsten 2.282

Anne 2.070

Hanne 1.603

Karen 1.225

Mette 1.092

Jens 1.088

Jørgen 1.000

Niels 915

Hans 905

Ole 876

Top 5 i fraktion 1, aktive lærere: Kirsten 1.636 Anne 1.495 Hanne 1.189 Lene 815 Karen 781 Jens 728 Jørgen 634 Niels 616 Ole 616 Peter 587