Stor forskel i prisen

Dyreste kreds koster 298 kroner i kontingent hver måned, mens den billigste koster 135 kroner

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Ethundredetreogtres kroner skiller den dyreste og den billigste kreds fra hinanden, hvis man måler på det månedlige kredskontingent for medlemmer - lærere, skoleledere, børnehaveklasseledere og skolekonsulenter.

Det viser de oplysninger, som Lærerforeningen har indhentet fra kredsene. Resultatet er netop sendt ud i en kredsformandsudsendelse. Dog er kredsene i København, Grønland, Sydslesvig, de lærerstuderendes landskreds, kredsen for pensionerede lærere i Københavns Omegn og Landskredsen ikke taget med, da de ikke er umiddelbart sammenlignelige med de øvrige.

Det billigste kredskontingent har Hors Lærerkreds - også kaldet Kreds 131 A - der omfatter Odder, Skanderborg, Ry og Hørning Kommuner. Her er kredskontingentet på 135 kroner om måneden. Kredsen har omkring 800 medlemmer.

- Vi vidste godt inden opgørelsen, at vi ligger lavt, men jeg mener, at vi yder den samme service som andre kredse, siger Bent Eriksen, der er kredsstyrelsesmedlem i Hors Lærerkreds.

- Det lave kontingent skyldes sparsommelig adfærd gennem mange år. Vi har haft samme kasserer i 20 år, og vi tænker os godt om, inden vi køber ind.

Hors Lærerkreds har ingen ansatte sagsbehandlere og ikke mange timers kontorhjælp. Det er kredsstyrelsesmedlemmerne, der ordner sagerne. Kredskontoret har åbent tre timer dagligt. Ifølge Bent Eriksen har kredsstyrelsesmedlemmerne et rimeligt frikøb, og medlemmerne er tilfredse med den service, de får.

- Men vi har fire kommuner, og nu når vi skal i gang med den decentrale løn, kommer det til at betyde mere arbejde i kredsen. Derfor vil jeg stille et forslag om en mindre kontingentforhøjelse, der skal gå til mere frikøb og mere kontorhjælp, siger Bent Eriksen.

Hors Lærerkreds holder kurser for tillidsrepræsentanterne og møder for dem hver måned, men der holdes for eksempel ikke åbne kurser for medlemmerne.

I den anden ende af kontingentskalaen finder man Kreds 13, der dækker Tårnby og Dragør Kommuner. Her er det månedlige kredskontingent på 298 kroner. Kredsen har knap 700 medlemmer.

Kreds 13 har åbent hver dag fra klokken 10 til 15, der er fast kontorhjælp hver dag, og en sagsbehandler er ansat i 1.200 timer årligt. Formanden er fuldtidsfrikøbt, og næstformanden er frikøbt i omkring 1.000 timer.

- Vi har en god service, men vi har også mange sager. Desuden holder vi mange kurser for medlemmerne og mange møder for de forskellige grupper såsom tillidsrepræsentanter, sikkerhedsrepræsentanter, børnehaveklasseledere og de overenskomstansatte, siger kredsformand Christian Lyhne.

- Jeg tror, at udviklingen går den vej, at det bliver de andre kredse, der sætter deres kontingent op og kommer op på vores niveau efterhånden. Det kommer ikke til at gå den anden vej.

- Vores kontingent er ikke steget de seneste år, og der er heller ikke umiddelbart noget, der tyder på, at det vil ske næste gang. Men vi har aldrig diskuteret kontingentets størrelse som sådan, siger Christian Lyhne.

Kreds 13 holder årligt åbne kurser og betaler også en udflugt og en julefrokost for pensionisterne. Desuden har kredsen sit eget blad, et kunstudvalg og to støtte- og solidaritetsfonde.

Det gennemsnitlige kredskontingent er ifølge opgørelsen på 212 kroner om måneden. Femten kredse har et kontingent på over 250 kroner om måneden, mens Hors Lærerkreds er den eneste kreds, der ligger i gruppen under 150 kroner. Den næstbilligste kreds er Kreds 31 A, Hørsholm, med 160 kroner.