Hinkesten af sten

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Over hele kloden hinker børn i gader og skolegårde. Også i Danmark. Men hvor de fleste af verdens børn hinker med natursten, er det en gammel dansk tradition, at hinkestenen skal være af glas, gerne forsynet med et motiv.

Et direktiv fra EU forbyder imidlertid den danske glashinkesten, der har været i handlen siden begyndelsen af dette århundrede. Ifølge direktivet må glas kun anvendes til legetøj, hvis det er nødvendigt for legetøjets funktion, for eksempel i kikkerter og mikroskoper.

Forbuddet har fået idrætsforsker Jørn Møller fra Idrætshistorisk Værksted ved Slagelse til at starte Folkebevægelsen til Glashinkestenens Bevarelse. I et indlæg i Dansk Ungdom og Idræt, der udgives af Danske Gymnastik- og Idrætsforeninger, pointerer Jørn Møller, at der ikke er registreret ulykker med hinkesten.

'Der er således ingen saglig baggrund for forbuddet mod hinkesten af glas, hvorfor EU's indblanding i realiteten er et anslag mod dansk egenart af langt grovere karakter end angrebene på- var det ikke leverpostejen og den danske feta?', skriver Jørn Møller og opfordrer læserne af bladet til at skrive en protest direkte til den ansvarlige for harmoniseringen af EU-legetøj, Mister L. Bay i Bruxelles.

Det har forskeren i børnelege, pensioneret folkeskolelærer Erik Kaas Nielsen, Glostrup, allerede gjort uden at få svar.

- Så måske skulle jeg gå til Børnerådet og få det i sving. Eller finde en af vore kvindelige EU-parlamentarikere, der har et personligt forhold til det at hinke, siger Erik Kaas Nielsen til Politiken, der oplyser, at selv om det er forbudt både at fremstille og sælge hinkesten af glas, er der stadig enkelte i handlen.