Asger Gjerløv-Christensen

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Tidligere skoleinspektør Asger Gjerløv-Christensen, Bagsværd, døde den 31. juli, 90 år. Efter dimission fra Jonstrup Statsseminarium i 1927 blev Gjerløv - som han blev kaldt - lærer i Gladsaxe Kommune, først på Søborg Skole og fra 1950 til 1971 skoleinspektør ved Stengård Skole.

I Stengård Skoles første årti voksede børnetallet til omkring 1700, hvilket langt oversteg skolens kapacitet og medførte svære undervisningsforhold. Disse vanskelige år var Gjerløv ved sin smidige og venlige fremfærd stærkt medvirkende til at klare forbilledligt. Han skabte sammen med lærerstaben respekt om Stengård Skole både som lærested, men også som en musisk-kunstnerisk skole, hvor ikke mindst den danske sang var i højsædet. Med sin dygtige og hensynsfulde skoleledelse spredte han stor agtelse omkring sig og satte sit præg på skolen, han endnu huskes for. Selv om Gjerløv med sit beskedne væsen ville have nægtet det, var skolens gode ry ikke mindst hans fortjeneste.

Trods skolens høje elevtal og et stort administrativt arbejde var det Gjerløv magtpåliggende at kende flest muligt børn af navn. Ofte aflagde han besøg i klasserne medbringende klassens kartotekskort for at repetere elevernes navne. Og han tog sig tid til at snakke med børnene.

Gjerløv vil ikke mindst blive husket for sine dimissionstaler. Han mestrede sprogets nuancer og gav sine tilhørere mange oplevelser. Skolens store aula var da også altid fyldt til sidste plads, når vi i Gjerløvs tid tog afsked med afgangsklasserne.

Også i deres hjem samlede Gjerløv og hans hustru - indtil for fåår siden - hyppigt venner og kolleger om sig, blandt andet til månedlige sangaftener med højskolesangbogen som centrum. Det var et kulturhjem af de få, og Gjerløvs kristne grundsyn samt store belæsthed og glæde ved dansk litteratur og sprog var en inspirationskilde for os, der kom som gæster.

Gjerløv skabte med sit smil, omsorg og tanke for andre stor tryghed omkring sig både blandt voksne og børn. Ikke mindst sidstnævnte stod hans hjerte nær, hvilket blandt andet kom til udtryk ved hans omsorg for de svage elever. Asger Gjerløv-Christensen var meget afholdt af alle. Han var et fint og retlinet menneske, mild i sind og altid med tanke for andre.

Æret være Asger Gjerløv-Christensens minde.

Tidligere og nuværende kolleger

ved Stengård Skole i Gladsaxe