Carl Ejnar Thomsen

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Forhenværende skoledirektør i Skive, Carl Ejnar Thomsen, døde søndag den 21. juli 1996.

Selv om Carl Ejnar Thomsens død på en måde ikke kom uventet, så er det alligevel ikke rigtig til at fatte, at denne stærke og evnerige personlighed ikke er til imellem os længere - et smerteligt tab og en sviende tomhedsfølelse, fordi han var så utroligt givende i vore sammenhænge. Der var en oplevelse i ethvert møde med ham. Han havde en fantastisk vidde i sit sind og sin tænkning. Han var noget af det mest danske, jeg har mødt - så sprængfyldt af dansk åndsliv og kultur - historie og kristendom og meget mere. I de danske ungdomsbevægelser var han en tid lang i front - og i højskolelivet - netop i det, der var det bærende i vort demokrati.

Så skete der jo det, at han kom og blev vor skoledirektør i Skive. Nu var han der med sin rodfæstede holdning og sin stærke historiske ballast. Vi mødte ham også med vor historie. Han nedvurderede eller nedgjorde aldrig det, vi stod med eller stod for, når der var styrke i det. Ordet var sandelig frit. Især de første år blev der virkelig krydset klinge, og jeg er sikker på, at det morede Carl Ejnar - så var han virkelig oplagt. Han var utrolig rummelig og usårbar. Vi fornemmede, at uenighed gør stærk, fordi det medførte, at vort fælles sprog blev endnu mere præget af oplagthed. Der var en fantastisk klarhed i Carl Ejnar. Der er han! Der står han, men aldrig stillestående. Der var aldrig svig i hans ord. Vi sang meget, og der blev fortalt. Carl Ejnar var stopfyldt af fortællinger fra hans rigt sansende oplevelsesliv.

Det er helt klart, at bag et helstøbt udstrålingsstærkt mandfolk står en personlighedsbærende kvinde, og dette udsagn er i højeste grad anskueliggjort ved Gerda Thomsen. Det er umådeligt, hvad I to, Gerda og Carl Ejnar, har betydet for os her i Skive og Resen i vort folks liv - også omkring kirke og sognehus - og Carl Ejnars erindringsstærke bidrag hos lærerpensionisterne.

Hjertelig tak Gerda, fordi I to - du og Carl Ejnar - så stærkt og livgivende har været nærværende i vort liv.

Carl Eriksen

forhenværende skoleinspektør

Skive